Kool leidis võimaluse koolipäevade lühendamiseks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpikud.
Õpikud. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tartu Kivilinna keskkool vähendas tundide arvu, kuna õpilased kurtsid aastaid liiga pikkade päevade üle.

«Igal aastal täidavad õpilased küsimustiku, millega annavad tagasisidet erinevatele koolielu valdkondadele. Tulemused näitasid mitmel järjestikusel aastal, et õpilaste jaoks on koolipäev liiga pikk,» rääkis Tartu Kivilinna keskkooli direktor Karin Lukk.

Vana õppekava puhul oli 12. klassidel 35-39 tundi nädalas, sõltuvalt perioodist (koolis on perioodõpe) ja õpilaste valikainete valikutest, 11. klassi aga 32-33 tundi, lisaks valikaine kahe tunniga nädalas.

«Uue õppekava puhul, mis rakendus käesolevast õppeaastast alates, oleme saavutanud sellise olukorra, kus õpilase nädalakoormus gümnaasiumi esimesel aastal oleks 33 tundi, teisel 33 tundi ja kolmandal 30 tundi,» rääkis koolijuht. Lõpuklassis lisanduvad eksamiteks ettevalmistavad kursused, nii et kokkuvõttes peaks õpilase päevakoormus olema igas klassis samasugune. Selline nädalakoormus gümnaasiumis on koolijuhi hinnangul täiesti sobiv.

«Seega leiab alati süsteemi sees võimalusi õpilaste koormuse vähendamiseks. Loomulikult tuleb gümnaasiumiõpilasel alati arvestada ka iseseisva tööga pärast õppetunde,» lisas koolijuht.

Arvestati õpilaste arvamust

Kivilinna koolis on tavaks küsida igal aastal õpilastelt tagasisidet õppekorralduse, sealhulgas ka koolipäeva pikkuse kohta ja sellest tulenevalt tehakse ka ümberkorraldusi. Just õpilaste küsimustikust selguski, et rahul ei olda liiga pikkade koolipäevadega.

Kool püüdis kindlaks teha, mis põhjustab nii pikki koolipäevi ja mida selles osas annaks ette võtta. «Peamiseks põhjuseks meie koolis oli valikainete süsteem, eelkõige siis nende korraldus,» rääkis koolijuht. Nimelt oli tekkinud olukord, kus ühe klassi piires valiti väga erinevaid valikaineid ja need jaotusid koolipäeva eri osadele. «Mistõttu oli tunniplaan mõne õpilase jaoks justkui «pitsilina», kus tundide vahele jäid väga pikad vahed ja see venitaski õppepäeva liiga pikaks.»

Kui oli pikkade koolipäevade põhjus selgunud, oli ka lahenduse leidmine koolijuhi sõnul kerge. «Määrasime valikainetele õppepäevas kindlad ajad, mis tagaski selle, et nüüd jooksis õpilaste päev ühtlaselt, ilma pikkade vahedeta,» selgitas ta.

Koolijuhi sõnul peetakse käesoleval hetkel koolipäeva pikkust normaalseks, sest kui võrrelda näiteks gümnaasiumiõpilaste keskmist nädalakoormust (33 tundi) 9. klassi õpilaste koormusega, mis on riikliku
õppekavaga piiritletult 32 tundi, siis on vahe ainult ühes tunnis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles