Kaitseväe juhataja avab Tapal õppuse Saber Strike

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras avab homme Tapa sõjaväelinnakus korraldataval pidulikul rivistusel rahvusvahelise koostööõppuse Saber Strike. Scoutspataljoni kaitseväelased koos Eesti ohvitseride ja allohvitseridega osalesid Lätis Adazi polügoonil korraldatud avamisrivistusel täna.

Saber Strike on USA Euroopa Väejuhatuse samaaegselt Eestis ja Lätis korraldatav õppus, mille eesmärgiks on üksuste koostöö harjutamine Afganistani operatsiooniks ja samalaadseteks operatsioonideks tulevikus.

Õppuse juhtstaap asub Tapa sõjaväelinnakus, Adazi polügoonil harjutavad koostööd maaväeüksused, Ämari lennuväljal paiknevad Ameerika Ühendriikide ründlennukid A-10 ja transpordilennukid KC-135.

«Õppusel Sabre Strikel on meie jaoks kolm eelist: sõdur saab osalevate riikide parimatelt instruktoritelt väljaõppe ja sarnaselt Afganistanile kogemuse töötada rahvusvahelise pataljoni koosseisus rahvusvahelise staabi alluvuses, samuti tegutseda õlg õla kõrval teiste riikide kompaniidega,» ütles kapten Indrek Sarap, kes juhib Eesti kontingenti Adazis.

Adazi polügoonil harjutab koostööd Ameerika Ühendriikide, Läti, Leedu ja Kanada üksustega järgmise rotatsiooniga Afganistani suunduv jalaväekompanii Estcoy-15. Üksused harjutavad mässulisevastaste operatsioonide elemente, konvoeerimist, isevalmistatud lõhkekehade vastu tegutsemist ning viivad läbi lahinglaskmised kõikidest kompanii kasutuses olevatest relvadest.

Viie riigi üksused viivad koostööharjutusi läbi ringkoolituse põhimõttel - iga riik valmistab ette ja õpetab teistele ühe valdkonna elemente. Eesti üksuse ülesandeks on õpetada konvoioperatsioone. Õppuse teisel nädalal täidavad üksused Afganistani operatsiooni spetsiifilisi lahinguülesandeid.

Kokku osaleb õppusel üle 2000 kaitseväelase Eestist, Lätist, Leedust, Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast, samuti Prantsusmaalt, Soomest ja Ühendkuningriigist.

11-22. juunini kestev Saber Strike on üks kolmest sel kuul Eestis korraldatavast rahvusvahelisest õppusest. 3-22. juunini harjutavad USA merejalaväelased koos Eesti kaitseväelastega liitlasvägede tehnika ja varustuse kohaletoimetamist ja lahingukorda seadmist. Juuni lõpus harjutavad Eesti, Läti ja Leedu liitlasvägede vastuvõttu arvutipõhisel õppusel Baltic Host.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles