Mikser: peame Venemaa suhtes olema pidevalt valvel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser on seisukohal, et hoolimata sagenenud kontaktidest kahe riigi vahel ei maksa Eestil praegu naiivsete lootustega Venemaa poole vaadata.

Venemaa välispoliitika toon muutub sõltuvalt sellest, kui hästi läheb idanaabril majanduslikult ja kui tugevana tunneb Venemaa end globaalsel poliitilisel areenil, vahendasid ERR uudised Mikseri sõnu «Terevisioonis».

«Hetkel ta ennast nii tugevana ei tunne kui aasta või kaks tagasi ja seetõttu on ka see toon mõnevõrra pehmem. Aga loota, et Venemaa ambitsioonis Eesti suunal on toimunud mingi murrang, seda ma ei julgeks küll väita,» ütles Mikser.

Parlamendi väliskomisjoni esimees rõhutas, et me peame seisma pidevalt valvel ega tohi unustada seda, mis juhtus eelmise aasta augustis Gruusias.

Mikser märkis, et Eesti peab juhtima oma lääne partnerite tähelepanu Venemaa uuele pasportiseerimispoliitikale, mis julgustab siinseid kodakondsusetuid mitte taotlema Eesti kodakondsust. «Arvan, et pasportiseerimispoliitika on teema, millest läänes kas ei teata või millele ei osata pöörata tähelepanu,» märkis Mikser.

Mikser juhtis tähelepanu ka sellele, et välispoliitikat võib tugevasti mõjutada ka ülemaailmne majanduskriis, mis võib põhjustada siserahutusi Hiinas ja Venemaal, kust need võivad väljuda riigi piiridest.

Riigikogus toimus eile olulise tähtsusega riikliku küsimusena välispoliitika arutelu, kus anti ülevaade meie praegustest olulistest välispoliitilistest suundadest ning rõhuasetustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles