Bartels: kaks protsenti on tõstnud Eesti kuuldavust NATOs

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO sõjalise komitee esimees kindral Knud Bartels täna Vilniuses.
NATO sõjalise komitee esimees kindral Knud Bartels täna Vilniuses. Foto: SCANPIX

Kaitseminister Urmas Reinsalu kohtus täna Eestit külastava NATO sõjalise komitee esimehe kindral Knud Bartelsiga, kes tunnustas Eesti otsust suurendada kaitsevaldkonna kulutusi riigieelarves kahe protsendini.

Kohtumisel räägiti kollektiivkaitsest ja kiirreageerimisüksusest ning vajadusest jätkata panustamist kaitse-eelarvesse.

Reinsalu ütles kohtumisel kindral Bartelsiga, et kollektiivkaitse ning NATO leppe viienda artikli täitmine on ja peab jääma liitlaste ühiseks kohuseks ning selleks peavad liitlased jätkama sõjaliste võimete arendamist ja rahastamist.

Reinsalu soovib, et NATO reageerimisüksus (NATO Response Force, NRF) säiliks võitlusvõimelise üksusena ja NATO territooriumil toimuksid regulaarsed õppused. «Seetõttu on Eestil, Lätil ja Leedul 2016. aastal plaanis panustada NATO reageerimisüksusesse ühise pataljoni suuruse üksusega,» ütles Reinsalu.

Kindral Bartels kinnitas, et pärast Afganistani missiooni lõppu peavad liitlased tulema tagasi põhiliste sõjalise koostöö oskuste juurde, nagu üksuste väljaõpe ja õppuste korraldamine.

Samuti kiitis kindral Bartels Eestit poliitilise tahte eest panustada kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust kaitsevaldkonda ja märkis, et see on andnud Eesti seisukohtadele NATOs kaalu juurde.

Lisaks kaitseministrile kohtus kindral Bartels ka president Toomas Hendrik Ilvese ja kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrasega.

Bartels külastab NATO sõjalise komitee esimehena Eestit esmakordselt. Oma praeguses ametis on ta selle aasta algusest. Bartels külastas Eestit ka eelmisel aastal Taani kaitseväe juhatajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles