Ansip: kohtulahend võiks anda võtme ajakirjanduse mõistmiseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Õhtulehelt kohtus valeväite ümberlükkamist nõudev Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et kohtulahend võiks anda inimestele hea võtme ajakirjanduse mõistmiseks.

Ansip pole rahul 29. mail Õhtulehes ilmunud artikliga «Peaminister: poliitikute ja ärimeeste kõnesid kuulatakse pealt». Enne hagiavalduse esitamist pöördus Ansip valeväite ümberlükkamise nõudega ka Õhtulehe poole, mille esindajad keeldusid seda täitmast.

«Võib ju taluda igasuguseid kontekstist väljarebitud tsitaatide kasutamisi ja kõike muud taolist, aga kui otse omistatakse isikule mingeid väiteid, mida isik väitnud ei ole, ja seda ei võeta ka omaks, siis tuleb pöörduda kuhugi mujale õiguse saamiseks,» ütles Ansip valitsuse pressikonverentsil ajakirjanikele.

Ansipi sõnul võiks kohtulahend anda inimestele hea võtme ajakirjanduse mõistmiseks ehk selleks, kuidas tõlgendada pealkirjas kasutatavat konstruktsiooni, kus inimese nimele järgneb koolon ja siis väide. «Teame näiteks, et Helsingin Sanomates kasutatakse pealkirjas küllalt laialdaselt sellist konstruktsiooni, kus on isiku nimi, koolon ja mingi väide, aga Helsingin Sanomates ei juhtu kunagi, et see väide erineks sisuliselt isiku poolt öeldust,» lausus ta.

Ansip märkis, et samas Õhtulehe selgituste järgi ei pruugi pealkirjas nimetatud inimesel selle väitega midagi pistmist olla, vaid tegu on kas ajakirjaniku või väljaande väärtushinnanguga. «Mina olen ülikoolis õppinud pisut teaduse metodoloogia kursuse raames ka tööd allikatega, viitamist, tsiteerimise reegleid ja see Õhtulehe väide minule õpetatuga sugugi kokku ei sobi. Ma nüüd tahan teada, kas mind õpetati valesti või on mul õigus,» ütles peaminister.

Ansipit esindava vandeadvokaadi Ramon Raski sõnul on peaminister artiklile eelnenud päeval avaldanud seisukoha, et ettevõtte juhid ja poliitikud pigem eeldavad, et nende telefone võidakse kuulata pealt. Seisukohta, kas ärimeeste ja poliitikute seas leviv eeldus on põhjendatud või mitte, Ansip tema sõnul ei avaldanud. «Rääkimata sellest, et ta oleks avaldanud üldistava väite, mille kohaselt poliitikute ja ärimeeste kõnesid kuulataksegi pealt,» ütles Rask Äripäeva teatel.

Viimasel ajal on meediaväljaannete vastu kohtusse läinud ka Reformierakond ning samasse parteisse kuuluv riigikogu liige Imre Sooäär, kes nõuavad Äripäevalt valeväidete ümberlükkamist. Sooäär taotleb eelmisel esmaspäeval esitatud hagis ka kohtu äranägemisele vastavat kahjutasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles