Võidusamba klaasrist tõsteti paika

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba klaasristi raam.
Võidusamba klaasristi raam. Foto: Peeter Langovits

Kuigi esialgu lükkus võidusamba klaasristi tõstmine edasi, pandi see täna pärastlõunal paika.


Täna kella 16 ajal tõstis kraana Vabadussõja võidusamba tippu klaasristi, mille paigaldamine hommikul edasi lükkus.

Täna hommikul alanud samba ristiosa paigaldustööde käigus ilmnes, et töid teostava kraana näidu kohaselt on ristiosa 2700 kilo raskem, kui näitasid tootja arvutused, teatas kaitseministeerium.

Ristiosa paigaldamise turvalisuse tagamiseks tuli enne paigaldustööde jätkamist kontrollida, millest see erinevus tuleneb. Tootjate arvutuste kohaselt oleks rist pidanud kaaluma 13,5 tonni.

Vabadussõja võidusamba ühe autori Rainer Sternfeldi sõnul ei selgitatud neile, millest tekkis kaaluerinevus, kuid tehtud lisaarvutused lubavad ka esialgsest märksa raskema risti paika panna.

«Tehti lisaarvutused selle kohta, et kui peaks tulema tuul 40 m/s, et kas rist ka sel juhul vastu peaks,» rääkis ta Postimees.ee'le. Ta lisas, et ilmajaama andmetel pole viimase 25 aasta jooksul Vabaduse väljakul nii kõva tuult olnudki.

«Põhiline info oli see, et kaaluerinevus ei mõjuta mingil juhul postamenti, et sisuliselt võiks sinna üksteise peale panna kaks risti,» kinnitas ta.

Pärast klaasristi paigaldamist algavad Sternfeldi sõnul maastikutööd, kuna nüüd on võimalik sammast ümbritsevad tellingud maha võtta. Ka ristiga tegeletakse edasi, seda tuleb puhastada, paika on vaja panna valgustus, teha lõplik viimistlus. «Ega siis selle ristiga enam rohkem tööd ei olegi,» nentis autor.

Küsimusele, kas autorid ise ka ristiga rahule jäävad, vastas ta: «Täna on just õige aeg seda küsida. Me oleme väga rahul. Seda on ilus vaadata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles