Opositsioon on valmis Partsi umbusalduse neljapäeval sisse andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ning fraktsioonitu Demokraatide Ühendus on valmis andma umbusaldusavalduse Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi vastu sisse neljapäeval.

SDE fraktsiooni liige Urve Palo ütles BNSile, et tegu on opositsiooni ühise umbusaldusavaldusega. «Oleme teksti koos koostanud, koos sinna allkirju alla kogunud. Praeguseks on enamik allkirju juba koos, oleme valmis selle homme sisse andma,» kinnitas ta ja lisas, et allkirju on kaugelt üle vajaliku 21.

Umbusaldusavalduse läbiminekuks on aga vaja 51 häält, mis tähendab, et Partsi tagandamiseks peavad selle poolt olema ka mõned koalitsioonisaadikud.

«Parts on teadlikult rikkunud seadust elektrijaama ehitamist läbi surudes. Eks tema osas on neid tegematajätmisi ja möödalaskmisi ka rohkem ette lugeda. Nii mõnigi koalitsioonisaadik on väga rahulolematu Partsi tegevusega, aga kuidas nad hääletamisel käituvad, ei julge ma ennustada,» ütles Palo.

Ta tõdes, et uute põlevkivikatelde rajamise majanduslik põhjendamatus oli opositsioonile teada ka juba varem, kuid viimase piisana tuli teadmine, et hanke teostamisel rikuti seadust.

«Ei ole mingit põhjendust, miks üks minister võib rikkuda seadusi. See oli viimane piisk karikasse. Kui Parts leidis nüüd põhjuse seaduserikkumiseks, leiab järgmine kord taas,» ütles Palo ja kinnitas, et majandusminister on opositsiooni silmis usalduse täielikult kaotanud.

Keskerakonna riigikogu fraktsioon otsustas pärast kohtumist majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsiga avaldada talle umbusaldust. Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed kohtusid Partsiga kolmapäeval, saamaks selgitust võimalike riigile kahjulike tehingute läbi surumise ja tegevusetuse tõttu elektri hinnatõusu leevendamisel.

Keskerakonna fraktsioon teatas möödunud neljapäeval, et Parts kasutas oma mõjuvõimu, et survestada Eesti Energia nõukogu ja juhatust sõlmima lepingut uue põlevkiviploki rajamiseks Narva lähistele prantslaste firmaga Alstom. Samas oli Juhan Partsi hoiatatud, et Alstomi pakkumine ei vasta kõikidele hanketingimustele ja sellest võib leida nii riigihankeseaduse kui ka karistusseadustiku rikkumisi.

IRLi esimehe Urmas Reinsalu 11. oktoobri sõnade kohaselt toetab ta Juhan Partsi poolt Eesti energiajulgeoleku huvides tehtut. Reinsalu sõnul on valitsuse otsus rajada Eestisse moodne põlevkivielektrijaam ühemõtteliselt vajalik Eesti energiajulgeoleku tagamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles