Kommunismiohvrite memoriaali võidutööd ohustavad looduskeskkonda

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese ja teise koha vääriliseks tunnistas žürii ideekavandi märgusõnaga Vest, mille autorid on Armin Valter ja Joel Kopli ning ideekavandi märgusõnaga Mälutulbad, autoriks Koit Ojaliiv.
Esimese ja teise koha vääriliseks tunnistas žürii ideekavandi märgusõnaga Vest, mille autorid on Armin Valter ja Joel Kopli ning ideekavandi märgusõnaga Mälutulbad, autoriks Koit Ojaliiv. Foto: Kultuuriministeerium

Keskkonnaministeerium märgib oma vastuses kultuuriministeeriumile, et mõlemad kommunismiohvrite memoriaali ideekonkursi võidukavandid on huvitavad, kuid looduskeskkonnale ohtlikud.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Andres Talijärv kirjutab, et looduskaitselisest seisukohast on mõlemad kavandid esitatud kujul kahjuks vastunäidustatud.

Kaks võidutööd nägid ette memoriaali rajamise paeklinti. Talijärv märgib oma vastuses kultuuriministeeriumile, et kavandid ei ole teostatavad, mitte tulenevalt klindi kui rahvuslikku identiteeti kandva loodusmälestise väärtusest, vaid tulenevalt hoopis liigikaitselistest kaalutlustest.

«Näeme võimalust jätkata Maarjamäe memoriaali laiendusena kavandatud versiooniga, loobudes selles pakutud klinti lõigatud trepistikust, kuna antud juhul kattub selle asukoht  täpselt kaitsealuste liikide kasvukohtadega, mis on peamiseks põhjuseks sellest loobumiseks.»

Keskkonnaameti pressiesindaja sõnul on tegu sihtkaitsevööndialaga, kus seal elavate liikide kaitseks on kehtestatud ka ajaline liikumiskeeld. 

Kultuuriministeerium ja Eesti Arhitektide Liit korraldasid 2011. aastal kommunismiohvrite memoriaali ideekavandi konkursi. Esimene ja teine koht läksid jagamisele, kolmandat kohta välja ei antud. Esimese ning teise koha vääriliseks tunnistas žürii ideekavandi märgusõnaga «Vest», mille autorid on Armin Valter ja Joel Kopli ning ideekavandi märgusõnaga «Mälutulbad», mille autor on Koit Ojaliiv. Kavand «Vest» näeb ette 20 meetri sügavuse augu puurimist paeklinti ja kavand «Mälutulbad» klinti trepi raiumist.

Kommunismiohvrite memoriaali ideekonkursile laekus kokku 66 võistlustööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles