Direktor: kõurikute näod vajusid videot nähes ära

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa Keskkool.
Tõstamaa Keskkool. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Õpetajast mõnitava video teinud Tõstamaa keskkooli kasvatusraskustega klassi poisid avaldasid toimunu pärast kahetsust, asjaosaliste rollid juhtunus selgitatakse välja lähipäevil. Kindel on aga, et õpetaja eriklassi ees ei jätka, kinnitab direktor.  

Pärnumaal asuva Tõstamaa keskkooli direktor Toomas Mitt ütles Postimehele, et sai koolis filmitud videost teada täna pärastlõunal ning on põgusalt vestelnud video teinud 14-16-aastaste poiste ning õpetajaga.

«Sai see poiste grupp kokku võetud ja vaatasime video läbi. Siis need näod vajusid ikka ära,» kirjeldas Mitt.  

Kooli XIII ehk kasvatusraskustega õpilaste klassis on kokku 11 õpilast, nii poisid kui ka tüdrukud. Millal video tehti, pole direktorile veel teada, kuid ilmselt viibis pool klassi filmimise ajal teises tunnis.

Iga aastaga võib täheldada, et asi läheb hullemaks – õpilased muutuvad järjest rohkem korrarikkujamaks.

Kasvatusraskustega klassil on oma klassijuhataja, kes annab lõviosa õppetundidest, ent mitte näiteks matemaatikat ja muusikaõpetust. Video filmimise ajal oligi klassi ees vanemas keskeas meesõpetaja, kes õpetab valdavalt gümnaasiumiastmes.   

«Ta on juba päris eakas pedagoog, tal on põhiliselt gümnaasiumis tunnid ja seal ta tuleb ilusti toime. Aga see XIII klass tekitab tõesti raskusi – seal peab lähenemine olema hoopis teist laadi,» ütles Mitt. «Alustasime õpilaskodu projektiga 2001. aastal: võtsime endale kõurikuid, et ümber kasvatada. Iga aastaga võib täheldada, et asi läheb hullemaks – õpilased muutuvad rohkem korrarikkujamaks.»

Haridus- ja teadusministeeriumi kriitikaga, nagu oleks õpetajal jäänud kooli tugi saamata, Mitt ei nõustu. «Kuna klassil on eraldi klassijuhataja, siis õpetaja saab pöörduda kas tema või koolijuhi poole. Muus osas ongi vahendiks ainult rääkimine: kutsume õpilase vanema kooli, kas direktsioon räägib või kutsume vanema hoolekogu ette,» kirjeldas ta.

«Oleme varem rakendanud ka seda, et õppeperioodi ajal lihtsalt eemaldame õpilase õppetööst. Ta saab oma ülesanded kätte, on kaks kuni neli päeva kodus ja siis tuleb uuesti kooli vastama.»

Milline oleks täna ilmsiks tulnud skandaali järel õige karistusmeede, direktor veel ei tea. «Tegelikult seal videos on juba see lõik, kus kord on käest ära,» sõnas ta. «Tuleb täiesti selgeks teha, kuidas asi sai nii kaugele areneda, millised olid õpilaste käitumisvead, mismoodi õpetaja käitus ja mida ta tegi valesti. Tuleb rahulikult ka nende poistega maha istuda ja kuulata nemad ära.» Kõik see leiab aset lähipäevadel.

Mitt oli veendunud, et ohvriks sattunud õpetaja eriklassi ees ei jätka ja koolil tuleb leida teine lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles