Nestor: Partsile öeldi, et sõitmiseks peab kumme ka pumpama

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaalemokraatlikku Erakonda kuuluv riigikogu liige Eiki Nestor leiab, et Partsi ametkond pole kunagi olnud vaimustuses soovist Tallinna-Tartu maantee kiiremas korras valmis saada. Tema sõnul ei ole sotsid tee ehitamisele kaikaid kodarasse visanud, vaid öelnud, et sõitmiseks peab kumme ka pumpama.

«Minister Parts oma ütlustega meenutab mulle koolipoissi, kes ise kiviga akna katki viskas ja jooksis seejärel kiiruga teiste peale kaebama,» ütles Nestor. Ta lisas, et imelik oleks Partsile ka meelde tuletada, et juba neli aastat saab ta neljarealist teed ehitada ilma meie vahelesekkumiseta, kas ei saa hakkama?

Nestori sõnul tuleb meeles pidada kaht asja. «Minister Partsi ametkond pole kunagi olnud vaimustuses poliitikute soovist Tallinna-Tartu maantee kiiremas korras valmis teha. Nad hindavad nende käsutuses olevaid vahendeid, teedeehituse vajadusi ka teistes Eesti piirkondades ja on veendunud, et nendes tingimustes tuleb edasi liikuda tasa ja targu,» rääkis Nestor.

Ta nõustus, et seda tehakse argumenteeritult ja asjalikult, ent kindlasti oleks ka nemad nõus kiiremate tempodega, kui tee valmiks mingi täiendava rahastuse toel.

«Siit ka teine oluline teema, kuidas teha seda nii, et muu teedeehitus seetõttu Eestis ei kannataks,» ütles Nestor. Ta tõi välja Partsi erakonna Res Publica leiutatud skeemi, mille alusel avalik sektor võttis endale kohustuse ehitatu kinni maksta, aga rahaliseks kohustuseks seda ei lugenud.

«See skeem oli tobe enesepettus algusest peale. Viis aastat tagasi oli selge, et sellist rahanduslikku mustkunsti riik endale lubada ei saa. Seda tõde oleks majandusministrile kuulutanud iga rahandusminister, parteilisest kuuluvusest sõltumata. Nii et Partsile ei aetud mitte kaikaid kodaratesse, vaid öeldi, et kumme peaks ka pumpama, kui sõita tahad,» rääkis Nestor.

«Ma pole kuulnud, et majandusminister oleks viimase nelja aasta jooksul teinud ettepaneku ehitada Tallinna–Tartu maantee kiiremas korras laenuraha toel,» sõnas Nestor. Alternatiivina pakkus ta välja muude teedeehitusplaanide peatamise, mille peale tema arvates loomulikult ei minda, küll aga ei saa ilma rahata  aga ükski maantee valmis.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles esmaspäeval intervjuus Postimehele, et  valitsuskoalitsiooni kuuludes ei liigutanud sotsid lillegi,vaid viskasid Tallinna-Tartu maantee ehitamisel kaikaid kodaratesse, et mitte võtta uusi lõike korraga ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles