Uus gripp nõudis Eestis juba teise ohvri elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
H1N1 viirus
H1N1 viirus Foto: Repro

Nädalavahetusel suri Eestis teine inimene, kellel lahangul avastati ka uue gripi A(H1N1) viirus. 50-aastase mehe surma põhjuseks on kopsupõletik.



Kuna mehe omaksed ei soovinud, et sotsiaalministeerium rohkem infot avaldaks, siis ei ole teada, kas ta suri kodus või haiglas. Samuti ei ole teada, kas ta põdes kroonilisi haigusi ja kuulus seeläbi riskirühma.

Rahvusvaheliselt on hoiatatud, et uus gripp nakkabki eelkõige noortele ja vanematele inimestele, kel on kroonilised kopsu- või südamehaigused. Ka on suures ohus rasedad.

Maailma Terviseorganisatsioon on öelnud, et kuna uue gripi puhul on tegemist äärmiselt kavala ja kiiresti leviva nakkushaigusega, siis pigem võiks riigid reageerida üle kui alla, sest haigus murrab eelkõige mitteklassikalisi riskirühmasid.

Ka Tervise Arengu Instituudi teadusdirektor Toomas Veidebaum ütles, et kuivõrd tegu on nakkushaigusega, siis parem karta kui kahetseda.

Et uuest gripist, selle muteeruvatest vormidest ja haiguse iseloomust järjest paremini aru saada, on nakkushaiguste spetsialistidel üle maailma käed-jalad tööd täis. Mida siis uue gripi kohta praegu teatakse?

«Teatakse, et see on äärmiselt nakkav, aga samas suhteliselt leebe,» rääkis Veidebaum.
Võrreldes linnugrippi praeguse gripiga, on tema sõnul linnugripp vähenakkav ja lõppes enamikul juhtudel inimesele väga halbade tagajärgedega, praegune gripp aga on just ülimalt nakkav.

Kuigi paanikaks ei ole nakkushaiguste puhangute ajal kunagi põhjust, on Tervise Arengu Instituudi teadusdirektorile üllatuseks lähenemine, nagu uus gripp ei olekski mingi suur asi.

Ka Tartu Ülikooli kliinikumi nakkusosakonna juhataja Matti Maimets ütles, et praegu arvab ainult pime, et uue gripiga jama ei ole.

«Mina ei saa sellest aru, kui öeldakse, et uus gripp ei ole tõsine asi. Ega surm ei ole ainuke asi, mis on jama, vaid kõik nakkushaigused on alati tõsised asjad,» lisas Veidebaum.

Tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro ei omistanud nädalavahetusel teatavaks saanud teisele uude grippi nakatunu surmajuhtumile erilist tähendust ega arvanud, et arstid on seoses haigusega liiga passiivsed.

Ka tervishoiuameti direktor Üllar Kaljumäe pidas seda lähenemist õigeks, et mitte lasta paanikat seoses uue gripiga ülemäära suureks.

Aro sõnul teevad ka arstid


õigesti, kui suhtuvad uude grippi nagu tavalisse grippi, mis võib põhjustada tõsiseid tüsistusi.

Otsuse, kas teha sotsiaalministrile ettepanek kuulutada välja epideemia, teeb tervisekaitseinspektsioon täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles