Poola peab Eesti euroalaga ühinemist oluliseks kogu Kesk- ja Ida-Euroopa jaoks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Liis Treimann.

Andrus Ansip kohtus täna Poola valitsusjuhi Donald Tuskiga, kellega räägiti kahe riigi vahelistest väga headest suhetest.


Samuti tutvustas peaminister Ansip oma Poola kolleegile Eesti eesmärki liituda euroalaga 2011. aasta algusest. Kohtumisel oli kõne all ka Eesti kandideerimine IT-agentuuri asukohamaaks ning Eestis populaarsed avalikud e-teenused.

Kõneldes Eesti eesmärgist ühineda euroalaga nentis peaminister, et selle nimel on tehtud raskeid otsuseid ja palju tööd. «Eestil on olnud selge strateegia euroeesmärgi saavutamiseks ning majanduskriisist ülesaamiseks: vastutustundlik finantspoliitika, EL vahendite tõhus kasutuselevõtmine, tuginemine headel aastatel kogutud säästudele, avaliku sektori kulutuste oluline kärpimine ning struktuursed reformid,» loetles Ansip. Peaminister tõdes, et tänaseks on Eesti Maastrichti kriteeriumid täitnud.

Ühtlasi nentis Ansip, et Eesti majanduse kiire kohanemine poleks olnud võimalik ilma avalikkuse toetuseta. «Olen tänulik, et Eesti elanikkond on suutnud mõista raskel ajal tehtud otsuseid,» ütles ta. Peaminister lisas, et Eurobaromeetri järgi on elanikkonna toetus valitsusele raskel ajal isegi tõusnud. «Avalikkuse 47-protsendilise toetusega on Eesti Euroopas 8. kohal.»

Ühtlasi tõdes peaminister, et euroalaga ühinemine ei ole ainult Eesti enda soov, vaid ka kohustus, mis võeti Euroopa Liiduga ühinemisel.

Mõlemapoolselt rõhutati, et euroalaga ühinemise kriteeriume muuta ei tohi. Donald Tusk tunnustas Eesti tegevust euro-eesmärgi saavutamisel. Tema järgi on Eesti üleminek eurole märgilise tähendusega kogu Kesk- ja Ida-Euroopa jaoks. «Euroala laienemine on ka Poola jaoks väga oluline ning teie edukusest sõltub ka meie edu,» ütles Tusk kohtumisele järgnenud pressikonverentsil.

Peaminister Ansip rääkis kohtumisel lähemalt ka Eesti soovist olla IT-agentuuri loomisel selle asukohamaaks. Poola nõustus, et Euroopa Liidu varasemaid kokkuleppeid tuleb täita ning selle kohaselt peab loodav agentuur olema uues liikmesriigis. «Arvestades Eesti IT-alast kogemust olete väga hea kandidaat selle agentuuri asukohamaaks,» ütles Tusk pressikonverentsil.

Peaminister tutvustas oma Poola kolleegile ka Eestis populaarseid avalikke IT-teenuseid, lähemalt räägiti ka e-valimistest ning ID-kaardi rakendustest. Poola valitsusjuht märkis, et on huvitatud Eesti avaliku sektori IT-alasest kogemusest.

Rääkides kahe riigi vahelistest väga headest suhetest nentisid mõlemad osapooled, et need on väga head. «Poola on tõenäoliselt ainuke suurriik, kes suudab Eestit mõista ilma sõnadeta,» ütles peaminister Ansip viidates riikide ühisele ajalookogemusele. Samuti tänas peaminister Poolat julgeolekukoostöö eest. Poola hävituslennukid on NATO õhuturbemissiooni raames Balti õhuruumi korduvalt kaitsnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles