Nestor: peibutuspartide asemele tekiksid ööbikud, kured ja varesed

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor.
Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor. Foto: Mihkel Maripuu

SDE fraktsiooni aseesimehe Eiki Nestori hinnangul saaks Andres Herkeli peibutuspartide vastase eelnõuga Eesti poliitika lahti küll partide kasutamise süüdistusest, kuid asemele tekiksid ööbikud, kured ja varesed.

«Ma ei tea, milles küll see vaene linnukene süüdi on, aga me saaksime lahti partide kasutamise süüdistustest. Muid suuremaid võite ma siinkohal ei näe,» ütles Nestor Postimehele Herkeli eelnõu kommenteerides.

Küll aga on Nestori miinuseid eelnõul miinuseid. «Tegu oleks mingis mõttes inimressursi raiskamisega, eriti tänase erakondade «pingi pikkuse» olukorras. Kõigi puuduste ja mis iganes juures, annab töö riigikogus poliitikutele kogemuse, mida paraku mitte kuskilt mujalt ei saa. Kehtiv kord annab neile võimaluse lüüa kaasa kohalikus volikogus, kui neid ei peaks enam riigikokku valitama. Antud eelnõu võtaks selle võimaluse väga paljudelt ära,» tõi Nestor välja.

«Ja kuigi partidest saaksime me lahti, tekiksid ööbikud, kured ja varesed. Ööbikud oleksid need linnapeakandidaadid, kes kampaania ajal siristaksid, nagu kulda, ise kohalikku volikokku kandideerimata. Seejuures mitmeid neist saaksidki kohaliku elu juhtideks, omamata selleks otseselt valijate mandaati. Kured kandideeriksid vaid sooviga toetada oma nimekirja ja mitte mingil juhul valituks saada. Varesed, eriti vanad või teisiti mõtlevad, saaksid oma erakonnalt tungiva soovituse kandideerida kohalikku volikokku, kuna nende tegevus Toompeal on mingil põhjusel muutunud segavaks. Selline valik oleks siis linnuriigis,» arutles Nestor.

«Antud ettepaneku seadustamine tooks kindlasti kaasa vajaduse veelgi rohkem kulutada, sest vähemtuntud kandidaatide tutvustamine on paraku kulukam.»

«Näiteks Tallinnas põlistaks Herkeli printsiibi jõustamine Keskerakonna võimu veel ettenägematuks ajaks, sest Tallinnas suudavad Keskerakonna munitsipaalpoliitikute vastu edukalt kandideerida ainult riigikogu tuntusega teiste erakondade poliitikud,» märkis Nestor.

«Antud ettepaneku seadustamine tooks kindlasti kaasa vajaduse veelgi rohkem kulutada, sest vähemtuntud kandidaatide tutvustamine on paraku kulukam. Seega artellierakondade võimalused võrreldes kartellierakondadega ei suureneks,» leidis Nestor.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik esimees Andres Herkel esitas eemisel nädalal riigikogus eelnõu valimisseaduse muutmiseks nii, et valimistel omandatud mandaat tühistab eelmise mandaadi. Eelnõu peaks lahendama nn peibutuspartide probleemi ja ärgitama valimistel kandideerivaid poliitikuid valituks osutumisel oma mandaati tõsiselt võtma, mitte sellest kergekäeliselt loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles