Teder: piiriületustasu taaskehtestamine on seadusvastane

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirijärjekord Narvas.
Piirijärjekord Narvas. Foto: Liis Treimann.

Õiguskantsler Indrek Teder taunib Narva linnavalitsuse plaani lubada vaatamata riigikohtu keelavale lahendile taas võtta piiriületajatelt tasu.

Teder meenutas, et riigikohus tunnistas oma 8. juuni otsusega põhiseadusevastaseks ja kehtetuks kaks Narva linnavalitsuse määrust, mis andsid piiriületusjärjekorda korraldavale äriühingule õiguse võtta piiriületajatelt tasu.

«Minule teadaolevalt plaanib Narva linnavõim võtta seadusandja volitust omamata taas vastu samasisulised õigusaktid,» märkis Teder.

Ta selgitas, et kui riigikohus on tunnistanud kehtetuks kohaliku omavalitsuse määruse, siis ei ole sellel mitte ainult formaalne tähendus, vaid ka sisuline. «Sel juhul on Riigikohus väljendanud lõpliku otsustajana oma seisukoha mitte pelgalt õigusakti grammatilise sõnastuse, vaid õigusakti olemuse kohta,» märkis õiguskantsler.

Narva linnavõimu soov võtta vastu samasisuline õigusakt on tema sõnul riigikohtu otsuse ja Eesti põhiseadusliku korra eiramine. «Riigikohus on otsuse teinud, vaidlused on sellega lõppenud ja otsust tuleb järgida. Rahapuudus või muud pragmaatilised põhjused ei saa õigustada põhiseadusvastaste meetodite rakendamist,» nentis Teder.

Tema sõnul on piiriületuse puhul tegemist olulise riigielu küsimusega ning riigikohtu otsuse täitmise eest vastutavad lisaks Narva linnale ka siseministeerium ning politsei- ja piirivalveamet.

«Seega, kui Narva linn kehtestab taas ilma seadusliku aluseta tasud piiri ületajatele, peab siseministeerium ning politsei- ja piirivalveamet tagama sellegipoolest riigikohtu otsuse täitmise,» ütles õiguskantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles