Haigekassa: vahendeid on vähem kui nägi ette meie prognoos

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa juht Tanel Ross.
Haigekassa juht Tanel Ross. Foto: Mihkel Maripuu

Haigekassa juht Tanel Ross nentis, et valitsuse kinnitatud riigieelarve eelnõus on haigekassale ette nähtud vahendeid vähem kui loodeti haigekassa nelja aasta prognoosis. Seetõttu tuleb nüüd eelarvet tähelepanelikult planeerida arstiabi kättesaadavuse tagamiseks ja uute teenuste hinnakirja lisamiseks. 

Täna viimast korda eelarve teemal kogunenud valitsusliikmed kinnitasid tuleva aasta riigieelarve eelnõu, kus tulude mahuks on kavandatud 8,45 miljardit eurot, mis on 2014. aastaga võrreldes 7 protsenti rohkem, ning kulude maht on 8,54 miljardit eurot ehk 6 protsenti tänavusest enam.

Sotsiaalse kaitse valdkonna kulud moodustavad riigieelarvest konkurentsitult suurima osa, ulatudes 2015. aastal 33,5 protsendini ehk 2,86 miljardi euroni, mida on järgmisel aastal 193 miljonit eurot ehk 7,2 protsenti enam kui aasta varem.

Rahandusminister Jürgen Ligi kinnitas, et haigekassa eelarve kasvab tuleval aastal 945 miljonini. Eelarve kasv on 48 miljonit. «Suur summa, aga muidugi pole kunagi keegi rahul,» nentis Ligi.

«Hea uudis, et vahendid suurenevad, kuid see on siiski grammi võrra vähem kui nägi ette nelja aasta prognoos järgmiseks aastaks. Vahe on ligi kuus miljonit,» nentis haigekassa juht Tanel Ross. «See on tingitud sellest, et peab suhtuma konservatiivsemalt eelarvestamisse seoses geopoliitiliste pingetega,» lisas ta.

Haigekassa tuleva aasta eelarve projekt on veel ettevalmistamisel. Lähtutakse riigi eelarvestrateegiast, riigieelarve seadusest, ravikindlustuse seadusest ja tervishoiupoliitikast. Samuti lähtutakse haigekassa arengukavast ja muuhulgas oodatakse ka haiglate liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu vahel sõlmitavast kollektiivlepingust. Oluline on uus eelarveprognoos järgmiseks neljaks aastaks.

Rossi kinnitusel läheb vähemalt 40 protsenti täiendavast rahast eelarves tervisetöötajate palgatõusuks. Seda, et midagi otseselt tegemata jääb, Ross ei arva.

«Kui meil oli eelmisel aastal väljavaade suurem, siis peame lihtsalt tähelepanelikumalt planeerima, et tagada arstiabi kättesaadavus ja lubada uute teenuste lisamist haigekassa hinnakirja,» lisas Ross.

Muuhulgas käivad veel tervishoiutöötajate läbirääkimised kollektiivlepingu sõlmimiseks. Kuna kokkuleppele arstide liiduga pole saadud, on pöördutud riikliku lepitaja poole.

Haiglate liit ja haigekassa on varem kinnitanud, et arstide nõudmised on utoopilised. Ross loodab, et läbirääkimistelt tuleb mõistlik lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles