USA sõdurid harjutavad seitsme helikopteriga Murru vangla vallutamist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA armee lahingkopter AH-64 Apache
USA armee lahingkopter AH-64 Apache Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide 173. õhudessantbrigaadi kompanii harjutab järgmise nädala alguses Harjumaal  endise Murru vangla vallutamist, õppusest võtab osa seitse helikopterit ja üle saja sõduri.

«Õppuse käigus harjutame helikopteritega maandumisalale liikumist ja Murru vanglakompleksi hoonete hõivamist,» ütles 173. õhudessantbrigaadis teeniv kapten Orlando Zombrano.

Tema sõnul võtab esmaspäeval ja teisipäeval toimuvast õppusest osa üks CH-47 Chinook ja neli UH-60 Black Hawk-tüüpi helikopterit, mida õhust toetavad kaks lahingukopterit AH-64 Apache.

Õppust alustatakse esmaspäeval orienteeruvalt kell 14.30, mil Lätist lendu tõusnud kopterid Ühendriikide õhudessantväelastega saabuvad endise Murru vangla territooriumile. Umbes 70 ameeriklasele teeb vastutegevust 30 lätlast, kelle ülesanne on kaitsta vanglakompleksi hooneid rünnaku eest. Teisel päeval alustatakse tegevust samuti kell 14.30, kuid siis starditakse juba Ämari lennubaasist.

Seoses õppusele saabumise ja õppuselt naasmisega võib järgmise nädala alguses ja keskpaigas näha Eesti õhuruumis liikumas Ühendriikide sõjaväelaste kasutuses olevaid helikoptereid. Boeing CH-47 Chinooki puhul on tegemist kahemootorilise peamiselt vägede transpordiks kasutatava lennumasinaga, mis on kasutuses olnud 1960. aastatest.

Lahingkopter AH-64 Apache on USA armee relvastuses 1984. aastast, seda on pidevalt täiustatud ja tänapäeval on see ilmselt tuntumaid lahingkoptereid maailmas. Apache-i peamiseks relvastuseks on mitut tüüpi raketid ja kuni 30 mm kiirlaskekahur, laskekiirusega kuni 600 lasku minutis.

Maaväe üldkopter Sikorsky UH-60 Black Hawk kuulub Sikorsky Aircraft Corporationi loodud helikopterite S-70 perekonda. Black Hawk on mitmeotstarbeline - teda kasutatakse üksuste transportimiseks, vigastatute evakuatsiooniks, lahingujuhtimiseks ja muudeks ülesanneteks.

Ameerika Ühendriikide 173. õhudessantbrigaad, mille koosseisu kuulub ka Eestis viibiv kompanii, asutati Esimese maailmasõja ajal ja on osalenud Teise maailmasõja lahingutes, Vietnami sõjas ning operatsioonidel Iraagis ja Afganistanis. 8. oktoobril lahkub 173. õhudessantbrigaadi allüksus Eestist, nende asemele saabub Eestisse 8. ratsaväerügemendi 2. pataljoni mehhaniseeritud jalaväekompanii, kelle relvastusse kuuluvad soomustransportöörid Stryker ja jalaväe lahingumasinad Bradley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles