Ratas Keskerakonnas jätkamisest: olukord on ka mulle uus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Erik Prozes / Postimees

Keskerakonda kuuluv riigikogu aseesimees Jüri Ratas ütles pärast partei juhatuse koosolekut, kus lükati tagasi tema ettepanek nimetada Kadri Simson erakonna peaministrikandidaadiks, et soovib järgmistel valimistel kandideerida taas Nõmmel ja Mustamäel, kuid ei kiirustanud kinnitama, et teeb seda Keskerakonna nimekirjas.

Ratas ütles Postimehele, et on kohtunud viimasel kümnel päeval väga paljude erakonnakaaslaste ja teiste inimestega üle Eesti ning tunnetanud, et ootusärevus ja lootus on olnud väga suur.

«Mulle teeb eriti heameelt, et see on tulnud nii eesti- kui venekeelsete inimeste poolt, kes nägid siiralt, et Kadri Simsoni tõstmisega Keskerakonna peaministrikandidaadiks on Keskerakonnal võimalus teha väga tugev tulemus valimistel ja reaalselt üle kaheksa aasta hakata oma ideid ellu viima,» lausus ta.

Ratase sõnul ütles erakonna esimees Edgar Savisaar aga täna juhatuses, et tal on jõudu, energiat, tahet ja soovi viia erakond valimisvõidule, olles ise peaministrikandidaat. «Nagu Kadri Simson on varem öelnud, toetab ta erakonna esimeest. Usun ja loodan, et Edgar Savisaarel seda jõudu, entusiasmi ja sära on,» sõnas ta.

Ratas märkis, et tema viimase aja kohtumised on näidanud ka seda, et inimesed näevad teda Keskerakonnas. «Ma olen saanud kahtedel valimistel Nõmmel ja Mustamäel tugeva häälemandaadi. Kindlasti ka seekord ma soovin kandideerida Nõmmel ja Mustamäel ning paluda inimeste toetust. See, kas ma seda toetust saan või mitte, selgub 1. märtsi õhtuks,» rääkis ta.

Küsimusele, kas ta kavatseb kandideerida ikka Keskerakonna nimekirjas, kordas Ratas, et erakonna toetajate ja liikmete toetus on talle oluline argument. Samas ütles ta, et olukord on ka talle praegu uus, sest tema soov ja tahe oli, et juhatus oleks toetanud Simsoni kandidatuuri.

Ratas lisas, et tema kõige lähem plaan on minna koju ja seejärel perega sauna. «Elame üks päev praegu korraga,» lisas ta.

Varem on spekuleeritud, et Ratas võib Keskerakonnast lahkuda. Ta ise on olnud seda võimalust kommenteerides ettevaatlik, öeldes, et pole inimene, kes sellist sammu kergekäeliselt teeks.

Samas pole Ratas erakonnast lahkumist ka välistanud. «Minu tulevik Keskerakonnas sõltub ennekõike erakonna edasistest otsustest ja arengutest,» ütles ta augusti lõpus, enne kui tuli välja ettepanekuga seada Simson peaministrikandidaadiks.

Eelmistel, 2011. aastal toimunud valimistel sai Keskerakond parlamendis 26 kohta. Praegu kuulub parlamenti 20 keskerakondlast.

2012. aasta kevadel lahkusid parteist praeguseks Reformierakonnaga ühinenud Kalle Laanet ja Deniss Boroditš, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda astunud Rainer Vakra ja Inara Luigas ning siiani parteitu Lembit Kaljuvee. Tänavu septembris lahkus Keskerakonnast ka Aivar Riisalu, kes ühines Isamaa ja Res Publica Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles