Gruusia tühistas Venemaaga sõlmitud rahuvalvelepped

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia peaminister Lado Gurgenidze.
Gruusia peaminister Lado Gurgenidze. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia teatas 90ndate alguses Venemaaga sõlmitud rahuvalvelepingute tühistamisest, mille alusel tegutsesid Vene rahuvalvajad separatistlikes Abhaasias ja Lõuna-Osseetias.


«Gruusia peaminister Lado Gurgenidze allkirjastas dekreedi, mis lõpetab niinimetatud rahuvalveoperatsioonid Abhaasia ja Lõuna-Osseetia territooriumitel,» seisis valitsuse avalduses, vahendas AFP.

Gruusia nimetab riigi territooriumil viibivaid Vene sõjaväelasi okupatsioonivägedeks, kuid Venemaa kinnitusel on tegemist rahuvalvajatega.

«Dekreet nõuab ka Vene Föderatsiooni väeüksuste viivitamatut lahkumist kogu Gruusia territooriumilt.»

Vene rahuvalvajad võisid Abhaasias korda tagada 1994. aastal sõlmitud Moskva lepingute alusel. Lõuna-Osseetiaga sõlmiti 1992. aastal sarnane Dagomõsi leping.

«Gruusia nõuab rahuvalvajate viivitamatut lahkumist nii Abhaasia kui Lõuna-Osseetia piirkonnast ja nende asendamist neutraalsete rahvusvaheliste rahuvalvajatega.»

Venemaa pole vaatamata Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy koostatud relvarahulepingu heakskiitmisele oma vägesid Gruusia territooriumilt välja viinud.

Siiani viibivad Vene väeüksused nii separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia territooriumil kui ka niinimetatud «puhvertsoonides».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles