Tallinnas toimub maailma suurim küberõppus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO küberkaitse kompetentsikeskus.
NATO küberkaitse kompetentsikeskus. Foto: Liis Treimann

Tallinnas paiknev NATO küberkaitsekoostöö keskus korraldab sel nädalal õppuse «Locked Shields 2015», mis on teadaolevalt suurim omataoline maailmas. 

Tehniliste küberjuhtumite lahendamises võtavad mõõtu 400 osalejat ja 16 riigi meeskonnad ning sel kasutatakse realistlikke tehnoloogiaid, arvutivõrke ja rünnakumeetodeid.

NATO küberkaitsekoostöö keskuse juhi kolonelleitnat Artur Suziku hinnangul aitab õppus lihvida praktikute oskusi tulla toime pidevalt arenevas keskkonnas.

«Kuna õppusel saadud kogemuste rakendamine igapäevatöös on peamine eesmärk, kasutame ekspertide proovilepanekuks realistlikke tehnoloogiaid ja ründevektoreid,» sõnas Suzik.

«Locked Shields» tugineb stsenaariumil, milles õppusel osalevad meeskonnad kaitsevad fiktiivse riigi arvutivõrke ja infosüsteeme. Sellele suunatud väliseid rünnakuid täiendab meediasurve ning õiguslikud piirangud. Eesmärk on anda realistlik ettekujutus sellest, kui suure mõjuga võivad olla küberintsidendid ning kui komplekssed peavad olema meetmed nende lahendamiseks.

NATO küberkaitsekoostöö keskus korraldab õppust «Locked Shields» alates aastast 2010. Tänavu toetab õppust Kanada valitsus, kes rahastas õppusel kasutatavate tehniliste vahendite täiendamist.

NATO küberkaitsekoostöö keskus on Tallinnas asuv rahvusvaheline sõjaline organisatsioon, mis keskendub küberkaitsealasele uurimistööle ja väljaõppele. Keskuse eesmärgiks on parandada NATO, selle liikmesriikide ja partnerite suutlikkust, koostööd ja teabevahetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles