Portaal: suri Interrinde üks kuulsamaid tegelasi Mihhail Lõssenko

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss.
Toompea loss. Foto: Elmo Riig / Sakala

4. aprillil suri Moldova separatistlikus osas Transnistrias 56 aasta vanuselt Eestis 1990. aastate alguses tegutsenud Interrinde üks kuulsamaid aktiviste Mihhail Lõssenko, teatas portaal Baltija.eu viitega tema lähedastelt saadud teatele.

Endine miilits Lõssenko oli 1990. aastate algul veendunud Eesti taasiseseisvumise vastane ja NSV Liidu säilimise pooldaja.

1990. aasta 15. mail juhtis Lõssenko Interrinde aktivistide rünnakut Toompea lossile, mis luhtus. Ta tegutses aktiivselt impeeriumimeelses ENSV Töökollektiivide Nõukogus ja kuulus NSV Liidu rahvasaadikute regioonidevahelisse nõukogusse.

Pärast Eesti ametlikku taasiseseisvumist sõitis Lõssenko Moldovasse, kus osales separatistide poolel lahingutes Transnistria ja Moldova vahel. Osalemise eest 1992. aasta lahingutes Transnistrias autasustas sealne juhtkond teda ordeniga «Isikliku vapruse eest» ja medaliga «Transnistria kaitsjale».

1997. aastal valiti ta Transnistria ülemnõukogu saadikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles