Mihkelson: Eesti toetab jätkuvalt Gruusia püüdlusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson kohtus täna Gruusia asepeaministri Eka Tkešelašviliga ning kinnitas, et Eesti toetab Gruusia territoriaalset terviklikkust, pidades seejuures tähtsaks Sarkozy-Medvedevi lepingu täitmist.

Tkešelašvili andis põhjaliku ülevaate Gruusia sisepoliitilisest arengutest, olukorrast okupeeritud aladel Abhaasias ja Lõuna-Osseetias ning Gruusia rahumeelsetest püüdlustest taastada riigi territoriaalne terviklikkus de facto, teatas riigikogu pressiesindaja.

Selles kontekstis oli kõne all ka Sarkozy-Medvedevi vaherahuplaan, mida Venemaa jätkuvalt ei täida ja on oma sõjalist kohaolekut veelgi suurendanud.

Tkešelašvili kinnitusel kasutab Gruusia oma eesmärkide saavutamiseks nii diplomaatilisi vahendeid kui ka võimalusi, mis sisalduvad inimeste otsekontaktide edendamises.

Samuti kõneles Tkešelašvili humanitaarolukorrast okupeeritud territooriumeil, iseloomustades seda kui Gruusia kodanike vastu suunatud apartheidipoliitikat. Ka on sealsetes piirkondades raske saada meditsiinilist abi või näiteks Abhaasia Gali piirkonnas omandada gruusiakeelset kooliharidust.

«Me peame väga oluliseks kahepoolsete suhete arendamist Gruusiaga, sealhulgas kahe riigi parlamentaarset koostööd. Me oleme jätkuvalt valmis toetama Gruusiat nii Euroopa Liidu kui ka NATO suunal, kuid Gruusia edu sõltub paljuski ka sellest, kuidas ja millise järjekindlusega nad suudavad ellu viia oma sisepoliitilisi ja majanduslikke reforme,» ütles Mihkelson.

Väliskomisjoni võtab Gruusia teema ning kahe riigi suhted lähemalt vaatluse alla oma 17. mai istungil, kuhu on kutsutud Eesti suursaadik Gruusias Toomas Lukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles