Ansip: Eesti toetab igakülgdselt reforme Gruusias

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansip kohtus Gruusia presidendi Saakašviliga.
Ansip kohtus Gruusia presidendi Saakašviliga. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Varssavis Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumise eel Gruusia presidendi Mihheil Saakašviliga, rõhutades kõnelustel Eesti igakülgset toetust reformidele Gruusias ning riigi Euroopa Liidu suunalistele püüdlustele.

Gruusia on Euroopa Liidu idapartnerluse üks kuuest partnerriigist. Ansip tunnustas Gruusia edusamme Euroopa Liidu ja Gruusia vahelise assotsiatsioonilepingu läbirääkimistel ning ettevalmistusi läbirääkimiste alustamiseks kõikehõlmava vabakaubanduslepingu üle.

«Eesti toetab Gruusia lõimumist Euroopa Liiduga ning tunnustab seniseid jõupingutusi, mis selle nimel on tehtud,» ütles Ansip.

Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumisel on kavas tunnustada Gruusia edusamme ja teha ettepanek alustada läbirääkimisi vabakaubanduslepingu üle sel aastal, kui vajalikud tingimused on täidetud. Ansipi sõnul pooldab Eesti samuti läbirääkimiste alustamist käesoleval aastal.

Kommenteerides 1. märtsil Euroopa Liidu ja Gruusia vahel jõustunud viisalihtsustus- ja tagasivõtulepingut ütles peaminister Ansip, et kui Gruusia täidab vastavad tingimused, toetab Eesti viisavabadust.

Kohtumisel käsitleti ka olukorda Abhaasias ja Lõuna-Osseetias, mis okupeeriti Venemaa poolt 2008. aastal. «Oleme Gruusia territoriaalse terviklikkuse ja mittetunnustamispoliitika kindlad toetajad,» kinnitas Ansip Saakašvilile. «On kahetsusväärne, et Venemaa ei täida vaherahuplaani, olles kohalolekut Gruusias veelgi suurendanud.»

Peaminister Ansip ja president Saakasvili arutasid ka Eesti ja Gruusia kahepoolseid suhteid. Tõdeti, et poliitilisel tasandil on kahepoolne suhtlemine olnud aktiivne. Majandussuhete arendamisel näeb Eesti potentsiaali avastada ja hõlmata Gruusiat senisest rohkem kui turismi sihtkohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles