Teder tahab saadikupuutumatuse äravõtmist pikemalt kaaluda

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Peeter Langovits.

Õiguskantsler Indrek Teder saatis riigikogu õiguskomisjonile seisukoha, milles peab vajalikuks muuta kümnepäevast tähtaega, mis on talle on ette nähtud saadikupuutumatuse võtmise taotluse läbivaatamiseks.


Õiguskantsleri hinnangul ei ole võimalik kehtivat seadust mahukamate kriminaalasjade hindamisel  täita.

Põhiseadus annab õiguskantslerile ülesande teha riigikogule ettepanek riigikogu liikme, presidendi, valitsuse liikme, riigikontrolöri, riigikohtu esimehe või riigikohtuniku kriminaalvastutusele võtmiseks.

Kriminaalmenetluse seadustik sätestab, et ettepaneku tegija peab eelnevalt kontrollima, kas kohtueelse menetluse kokkuvõtte koostamisel ja kriminaalmenetluse läbiviimisel on järgitud seaduse nõudeid.

Juhul kui seaduse nõudeid järgitud ei ole, tuleb taotlus süüdistusakti koostamiseks riigiprokuratuurile tagastada kümne päeva jooksul alates taotluse saamisest.

«See tähendab, et kuigi seadus ei anna tähtaega saadikupuutumatuse võtmise ettepaneku tegemiseks, peab ettepaneku tegija ometi suutma esimese kümne päeva jooksul läbi töötada kõik kriminaaltoimiku materjalid ning menetluse seaduslikkuse osas tegelikult sisulise otsustuse juba langetama. Rikkumiste tuvastamisel tuleb taotlus prokuratuurile tagastada ning selle kümne päeva jooksul koostada ka taotluse tagastamise kirjalik põhjendus,» selgitas õiguskantsler.

12. detsembril saabus õiguskantsleri kantseleisse riigiprokuratuuri taotlus teha riigikogule ettepanek süüdistusakti koostamiseks Ester Tuiksoole ja Villu Reiljanile. Selles kriminaalasjas on kokku üheksa kahtlustatavat. Kohtueelse menetluse kokkuvõtte kohaselt koosneb kriminaalasja materjal 192 köitest.

«Erakordselt mahukas, ligi kahesaja toimikuga kriminaalasi tõi selgelt ilmsiks, et praegu kehtiv seadusregulatsioon teeb mahukamate kriminaalasjade puhul võimatuks seaduse nõuete täitmise menetluse seaduslikkuse hindamisel,» ütles Indrek Teder. «Kui süüdistusakti koostamiseks ettepaneku tegija avastab olulised rikkumised kohtueelse menetluse läbiviimisel pärast kümnepäevase tähtaja möödumist, on formaalselt välistatud riigiprokuratuurile taotluse tagasisaatmine.»

Õiguskantsler rõhutab, et ülimuslikuks tuleb siin seada sisulise hinnangu andmise võimalikkus. «Kõrge riigiametniku suhtes süüdistusakti koostamiseks ja tema immuniteedi võtmise ettepaneku tegemiseks peab olema võimalik kriminaalasja kohtueelse uurimise seaduslikkust hinnata reaalselt, selle töö tegemine peab olema ka tegelikult teostatav,» ütles Indrek Teder.
Mitte ühegi varasema taotluse läbivaatamine ja riigikogule saadikupuutumatuse võtmise ettepaneku tegemine ei ole õiguskantsleril takistanud talle seadusega pandud ülesannete, sh igapäevaste kohustuste täitmist.

Seekordse erakorralise mahu juures nõuab aga sadade toimikute läbitöötamine õiguskantsleri esialgse hinnangu kohaselt mitte vähem kui kolm kuud. «On ilmselge, et oluliste puuduste avastamisel peab prokuratuurile taotluse tagastamine võimalik olema ka hiljem kui kümne päeva möödudes,» märkis õiguskantsler.

Indrek Teder tegi täna riigikogu õiguskomisjonile saadetud seisukohas ettepaneku muuta seaduses antud kümnepäevane taotluse tagastamise tähtaeg paindlikumaks. Kuigi õiguskantsleri seisukoha näol ei ole tegemist õiguskantsleri põhiseaduslikkuse järelevalve ettepanekuga, mille täitmise otsustamiseks on riigikogul aega 20 päeva, loodab õiguskantsler riigikogult järgmise aasta algul kiiret ja konstruktiivset lahendust.

«Rõhutan samas, et täna riigikogule saadetud seisukoht kümnepäevase tähtaja muutmiseks ei tähenda, et olen praeguseks hetkeks võtnud lõplikke sisulisi seisukohti prokuratuuri poolt saadetud taotluste osas,» märkis õiguskantsler. «Oma seisukohaga osundasin, et seadus ei ole mahukate menetluste puhul rakendatav ning seda on vaja muuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles