Uus rakendus annab teeolude muutumise kohta infot peaaegu kohe

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teetööd.
Teetööd. Foto: Margus Ansu.

Alates tänasest on maanteeameti koduleheküljel avatud sõidukijuhte teekonna planeerimisel abistav liiklusinfosüsteem Tark Tee.

See võimaldab arvutiga jälgida, missugused liikluspiirangud on maanteedele seatud, millised on teeolud ja liiklustihedus ning kust oleks otstarbekam sõita.

Maanteeameti IT osakonna juhataja asetäitja Andrus Kross seletas, et Targa Tee eesmärgiks oli kokku koguda olemasolev teedealane informatsioon ning jagada veebiportaalis operatiivset infot.

«Alates info tekkest peab see jõudma kasutajani vähemalt 15 minuti jooksul,» sõnas Kross. Ta tõi näiteks, et kui varasemalt andsid liiklusloendurid maanteeametile infot kaks korda nädalas, sest sellest neile piisas, siis nüüd saadetakse uus info iga 15 minuti järel.

Tegelikult jõuab info veebilehele aga tõenäoliselt palju varem. Selleks on suureks abiks QR koodid, mis paigaldatakse liiklusmärkide taha ja mida hakkavad kasutama teetöölised.

«Liiklusmärgi taha, olgu ta suurendatud piirkiiruse märk, ajutine liiklusmärk või mingi teetööde ümberkorraldusmärk, kleebitakse QR kood, mis loetakse sisse mobiilirakendusega,» seletas maanteeameti infotehnoloogia osakonna peaspetsialist Romet Saaliste.

Nimelt saab niimoodi teetööline kiiresti teada anda, mis märk, kuhu üles läks ja Targa Tee kasutajad näevad seda peaaegu kohe.

Tark Tee koondab endas mitmekihilist informatsiooni.

«Kui varem oli liiklusinfo maanteeameti kodulehel hajutatud, siis nüüd on see ühe kliki kaugusel,» sõnas maanteeameti maanteeinfokeskuse juhataja Kristjan Duubas. Kaardirakendusel saab kuvada infot teetööde, liikluspiirangute, massipiirangute ja ümbersõitude kohta.

Näiteks saab sisestada oma teekonna algus- ja lõpupunkti. Seejärel näidatakse vastavalt massipiirangutele ja teetöödele kõige mõistlikum ümbersõit.

Liiklustiheduse puhul on välja toodud, kui palju autosid sõitis teatud punktis viimase 15 minuti jooksul, missugune oli nende keskmine kiirus ja kui suur oli raskeliikluse osakaal. Talvel peaks rakendus andma teada, kus on tee lumest lahti lükatud ja kus on tee veel läbimatu.

Veebirakendus asub aadressil https://tarktee.mnt.ee, kuid sinna pääseb ka maanteeameti kodulehelt www.mnt.ee klikkides teetööde märgile vasakus nurgas.

Tark Tee veebirakendus valmis 2011. aasta novembris ning pärast seda alustati testimist reaalsete liiklusandmetega. Testimine jätkus 2012. aasta viiel kuul, mille jooksul koolitati maanteeinfokeskuse töötajaid Targa Tee andmeportaali kasutama ning süsteemi haldama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles