Õiguskantsler ei soovita Laasilt ja Toobalilt saadikukaitset võtta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder
Õiguskantsler Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder otsustas täna keskerakondlasest riigikogu liikmetelt Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse võtmise taotlused riigiprokuratuurile tagastada.

Õiguskantsleri kantselei teatel on Teder seisukohal, et ehkki Toobali ja Laasi juures tehtud läbiotsimisteks andis kehtivale seadusele vastavalt loa prokuratuur, on seadus ise põhiseadusega vastuolus ning ilma parlamendi nõusolekuta tehtud läbiotsimistega on nende saadikupuutumatust põhiseadusvastaselt rikutud. Seetõttu otsustas õiguskantsler, et keeldub tegemast riigikogule ettepanekut anda Toobalilt ja Laasilt saadikukaitse võtmiseks ja süüdistuse esitamiseks nõusolek.

Teder selgitas, et kehtiva seaduse järgi on riigikogu liikmest kahtlustatava juures läbiotsimise tegemiseks vaja üksnes prokuratuuri määrust ning sellest on nii prokuratuur kui kaitsepolitsei läbiotsimiste lubamisel ja läbiviimisel lähtunud. Samas on ta juba mullu oktoobris juhtinud tähelepanu, et parlamendiliikme puutumatust ja kriminaalmenetluslikku immuniteeti puudutavad seadusemuudatused on põhiseadusega vastuolus. Tänavu märtsis tegi õiguskantsler riigikogule ettepaneku seadust muuta ning praegu on vastav eelnõu parlamendi menetluses.

Teder peab seadust põhiseadusvastaseks, kuna see annab õiguskantslerile riigikogu asemel pädevuse anda nõusolek või keelduda nõusoleku andmisest, et teha parlamendisaadiku suhtes kriminaalmenetluses mõningaid menetlustoiminguid. Samuti on seadus tema hinnangul põhiseadusega vastuolus, kuna ei näe ette riigikogu eelnevat nõusolekut saadiku juures läbiotsimise tegemiseks.

Õiguskantsler leiab, et riigikogu liikme puutumatus laieneb kõigile kriminaalmenetluse toimingutele, mis saadiku füüsilise vabaduse ja kehalise puutumatuse piiramise ning eraellu ja kodu puutumatusesse intensiivse sekkumise tõttu võivad oluliselt vaba mandaadi teostamist mõjutada. Kuna läbiotsimine riivab tema sõnul intensiivselt vaba mandaadi seisukohalt olulisi põhiõigusi ja –vabadusi, on ka see hõlmatud riigikogu liikme puutumatusega. «Puutumatuse võib aga põhiseadusest tulenevalt ära võtta üksnes riigikogu,» rõhutas ta.

Seega on Toobali ja Laasi kodude ja sõiduautode läbiotsimised ilma riigikogu eelneva nõusolekuta tema sõnul põhiseadusega vastuolus. «Riigikogu liikmete puutumatust on minu hinnangul põhiseadusega vastuolus oleval viisil rikutud, kuigi kehtivat menetlusseadust järgides. Vastuolu põhiseadusega on mõjuv põhjus, mistõttu oleks ettepaneku esitamine riigikogule kahtlustatavate riigikogulaste puutumatuse võtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks ilmselgelt põhjendamatu,» lausus Teder ja lisas, et puutumatuse kaitseks saab ta õiguskantslerina üksnes ettepaneku esitamisest keelduda.

Toobal ja Laasi teatasid täna Keskerakonna pressiesindaja vahendusel, et õiguskantsler on nende hinnangul enda kanda võtnud ka kaitsepolitseiameti ja prokuratuuri töö kvaliteedi kontrollija rolli. Nende sõnul järgneb tänane otsus Keskerakonna büroo ja riigikogu liikmete kodude põhiseadusvastasele ja ebaproportsionaalsele läbiotsimisele, mille ettekäändeks olnud mõjuvõimu süüdistus langes ära juba kuude eest.

Samuti kordasid nad juba varem öeldut, et on valmis kaitsma oma süütust kohtus ja on seisukohal, et nad ei ole seadust rikkunud. «Õigusriigi põhimõtetega on kooskõlas, et alusetud süüdistused ei peagi kohtusse jõudma,» lisasid Toobal ja Laasi.

Riigi peaprokurör Norman Aas pöördus Toobalile ja Laasile süüdistuse esitamiseks 7. septembril Tederi poole, kuna parlamendisaadikute kohta saab süüdistusakti koostada ainult õiguskantsleri ettepanekul ning juhul, kui sellega on nõus enamik riigikogu liikmeid.

Riigiprokuratuur soovib esitada Toobalile ja Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas kahtlustatav ka Onksion.

Samuti soovib prokuratuur esitada Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises, sest kahtlustuse kohaselt võltsis ta viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi. Kuna kahtlustuse järgi võttis ta võltsitud orderite alusel erakonnale vastu sularaha, mille tegelik päritolu ei ole teada, soovib riigiprokuratuur esitada Toobalile süüdistuse ka erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises. Lisaks on Toobali kui erakonna juhtivtöötaja ja pädeva esindaja tegevusega seoses kahtlustatav juriidilise isikuna Keskerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles