Ruth Kalda: paindlikkuse puudumine

Ruth Kalda
, TÜ peremeditsiini õppetooli professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Kalda
Ruth Kalda Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli peremeditsiini õppetooli professor Ruth Kalda kirjutab, et kui soovitakse ooteaega lühendada, siis tuleb seda teha visiidiaja pikkuse arvel. Ent olukorras, kus perearstil on ühe patsiendi jaoks nagunii vaid 10–15 minutit, ei ole seda lühendada enam võimalik.

Statistikaameti andmetel on arstiabi kättesaadavus Eestis aasta jooksul halvenenud. Möödunud 12 kuu jooksul ei pääsenud perearsti vastuvõtule 3,4 protsenti üle 16-aastastest elanikest. Kõige halvem olevat olukord Kesk-Eestis, kus perearsti juurde pole aasta jooksul vajadusel pääsenud 4,9 protsenti inimestest. Eriarsti juurde ei ole saanud kuni kaheksa protsenti elanikest. Siinkohal on täpsustamata, mida on vajaduse all silmas peetud ehk kas tegemist on olnud patsiendi sooviga vastuvõtule pääseda või objektiivse meditsiinilise vajadusega.

Hiljutine EUPrimcare uuring, kus käsitleti seitsme Euroopa riigi – Eesti, Leedu, Soome, Itaalia, Hispaania, Ungari, Saksamaa – elanike rahulolu perearstiabiga, näitas, et Eesti inimesed on võrreldes teiste riikidega arstiabi kättesaadavusega kõige enam rahul: nii pakutavate vastuvõtuaegade sobivusega kui ka ooteajaga. Väga rahul oli Eestis 64 protsenti vastanuist, Saksamaa oli 51 protsendiga teisel ja Ungari 44 protsendiga kolmandal kohal. Mujal oli see rahulolu tunduvalt väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles