Leedu arsti allveelaev jäi merehätta

Küllike Rooväli
, fototoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Jonas Velžys seisab kapten Nemo kombel allveelaeva tornis ja juhatab Lituanika vettelaskmistöid.
Dr Jonas Velžys seisab kapten Nemo kombel allveelaeva tornis ja juhatab Lituanika vettelaskmistöid. Foto: Küllike Rooväli

Allveepaadi nimega Lituanika tõi kolmapäeval Tallinna Leedu arst Jonas Velžys, kelle allveelaeva-unistus on elanud katkematult 30 aastat ja pika ehitustöö järel on ta sellega isegi neli korda sukeldunud. Nüüd tuli dr Velžys Tallinna koostöös meremuuseumiga, et oma kätetööd ka siinsele rahvale näidata

.Autohaagisel kohale toodud allveelaeva tõstis kraana slipiteele, kust selle vettesaamise tegi keeruliseks laevukese põhjaalune, kus hulk erinevaid eri suundades pöörlevaid rattaid. Lennusadama pootsman Lauri Niibo roolis tigeda kollase põrnikana põriseva upitajaga allveepaadi siiski vette. Otsekui laste värvimisraamatust põgenema pääsenud veesõiduki ujumasaamisega oli tükk tööd. Allveelaevnikuks saamiseks on kahemeetrisel Niibol kahtlemata kõige kehvemad eeldused, kuid ometi otsustas ta end koos kapteniga proovisõidu ajaks juhtmeid ja mootoreid täis metallkarpi pigistada.

Vana Vene veoauto GAZ-51 mootor purtsatas tujukalt, enne kui käima läks ja Lituanika sadamakaist uhkelt eemaldus. Mehed otsustasid proovida ka sukeldumist, kuid Lituanika mootor otsustas just siis vaikida. Siis on aga laev lihtsalt lääbakil vees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles