Sotsid on Ülemiste järve rahvale avamise vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supluskohana ei ole Ülemiste järv kuigi atraktiivne.
Supluskohana ei ole Ülemiste järv kuigi atraktiivne. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed leiavad, et Ülemiste järve avamises avalikuks kasutamiseks peitub suur risk tallinlaste tervisele.


Reformi- ja Keskerakonna liikmed Tõnis Kõiv ja Mihhail Korb on välja pakkunud idee, et Ülemiste järve kasutamise piiranguid võiks vähendada ning lubada seal ujumist ning kalda ääres harrastatavaid vaba aja tegevusi nagu jalutamine, jooksmine ja rattasõit.

Olukorras, kus peaaegu kogu Tallinna joogivesi tuleb Ülemiste järvest, on sotside hinnangul tegemist läbimõtlemata ettepanekuga, millele on tähelepanu juhtinud nii terviseamet kui Tallinna Vesi.

«Kui Ülemiste järve ja tallinlaste joogivett kaitsevad praegu sanitaarkaitsealale pandud piirangud, siis selle avamine avalikuks kasutamiseks tekitab pretsedendi, mis annab rohelise tule ka teistele arendusprojektidele järve ümbruses,» hoiatas riigikogu keskkonnakomisjoni aseesimees Karel Rüütli.

Lisaks tõi ta välja terviseameti poolt antud hinnangu, et inimeste lubamisega veekogu äärde väheneb paratamatult järve vee puhtus ning potentsiaalselt tekkiv reostus oleks toitaineks erinevatele veeorganismidele, mis võib viia bakterite massilise arenguni järves. See suurendab ohtu sinivetikate vohamisele, mille toodetud toksiinid põhjustavad joogivette sattudes tervisehäireid või mürgistusi.

«Tallinnas elab üle kolmandiku Eesti elanikkonnast – tundub uskumatu, et võiksime riskida sellise hulga inimeste tervisega puhtalt meelelahutuslikul eesmärgil. Keskkonnakomisjoni aseesimehena olen kindlasti sellise ettepaneku vastu,» lisas Rüütli.

Riigikogu liige ja Tallinna linnapeakandidaat Andres Anvelt ei ole samuti nõus nimetatud ideega. «Tallinnas on mitmeid piirkondi, mille arendamine tervise ja vaba aja tegevuste tarbeks on soiku jäänud. Näitena võiks tuua nii Männiku-Saku järvede ala, Kopli liinide kant, mereäärne nii Kesklinnas kui ka mujal. Rääkida Ülemiste järveäärse kasutamisest ajal kui kõik teised arendused on soiku jäänud, viitab küll pigem väga kitsa ringkonna erahuvidele,» lausus Anvelt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles