Pealinn filmis: lisaks nõukogude kinoklassikale jõudis Tallinn ka Hollywoodi

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader TV3 videost

Hollywoodi staarid Clarck Gable ja Gene Tierney veetsid romantilises linateoses «Never Let Me Go» oma mesinädalad Tallinnas, selgub TV 3 filmiraportist.

Mart Sanderi vahendatud TV3 Antiigiraport toob vaatajateni linaloo Moskvas tegutsenud reporterist, kes armub meeletult Suure Teatri baleriini. Kuri saatus viib armunud peale mesinädalaid küll lahku, kuid vapper džentelmen üritab oma südamedaami siiski päästa – ei kusagil mujal kui Tallinnas, kus paar mesinädalaid veetis ning kuhu baleriin peaks gastrollidele saabuma. Filmiloo kulissiks peaks olema Tallinna vanalinn ja Estonia teater Hollywoodi moodi.

Eestist kõnelevatest USA filmidest on aga siinsele vaatajale ehk rohkem tuntud 1993. aastal valminud USA telefim «Küünlad pimeduses», see on lavastaja Maximilian Schelli jõuluteemaline linateos, mille sündmustik toimub Eestis. Naispeategelast Sylvia Vellistet, kes tädi juurde Eesti NSVsse saadetakse, kehastas näitlejatar Alyssa Milano, tema armastatut Jaan Toomet hurmur Chad Lowe.

Armastatud võtteplats oli Tallinn aga kahtlemata nõukogude filmitegijatele. Näiteks Odessa stuudio 1979. aasta filmis «D`Artagnan ja kolm musketäri» jalutasid musketärid Pikal tänaval tavalisi Eesti poest ostetud küpsiseid mugides, kirjutas ülevaates ajaleht Pealinn. Stseen, kus D`Artagnan kloostri juures paljude vastastega vehklema peab, toimubki õiges kohas – Katariina käigus Dominiiklaste kloostri juures.

Ajalehe Pealinn filmiülevaatest selgub ka, et 1981. aastal valminud nõukogude filmi «Sherlock Holmesi ja doktor Watsoni seiklused: Baskerville'ide koer» jaoks filmiti Tallinnas Hobusepea tänaval stseeni, mis kujutas tegevust Londoni Regent Streetil. Pärast kohtumist Holmesiga jälitas seal lahkuvaid doktor Mortimeri ja söör Henryt kaherattaline troska. Filmitud on ka hoonet sealsamas lähedal, Pikk 25. Samuti toimusid võtted Glehni lossis ja Mustamäe nõlva all. Maarjamäe lossi ümbruses on aga üles võetud episoodid, mis kujutavad Baskerville Halli.

Praeguse Kultuurikatla väravas filmiti ka Andrei Tarkovski kuulsa «Stalkeri» tsooni tungimise episood. Kultusfilmi võttekohtadeks oli ka praegune Rotermanni kvartal ja mahajäetud elektrijaam Jägala jõe ääres.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles