Võrus vahetub võim

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru praegusel linnapeal Anneli Viitkinil seisab homme ees umbusaldushääletus.
Võru praegusel linnapeal Anneli Viitkinil seisab homme ees umbusaldushääletus. Foto: Mihkel Maripuu

Viis kuud pärast valimisi on Võru linnavõim lagunenud. Reformierakond saab tagasi võimu juurde ning tehingu tulemusel lähevad nii linnapea kui ka maavanema koht Isamaa ja Res Publica Liidule.



Võru linn oli enne läinudaastasi kohalike omavalitsuste valimisi pikki aastaid Reformierakonna juhtida. Aasta lõpp tõi aga pöörde ning võimuliidu moodustasid Isamaa ja Res Publica Liit, Keskerakond, Rahvaliit ja sotsiaaldemokraadid. Reformierakond jäi ainsana opositsiooni. Homme sünnib Võrus aga uus liit Toompea valitsuserakondade, IRLi ja Reformierakonna vahel.



Jõuvahekord jääb nagu Toompealgi väga napiks: võimuliidul 11 ja opositsioonil kümme kohta. Kõnekas on, et praegune võimuvangerdus ei ole meeltmööda ka kõigile IRLi volinikele, mistõttu jäävad IRLi Võrumaa piirkonna juht Hasso Ploomipuu ja volikogu liige Andres Kõiv opositsiooni poolele. Kas neile ei sobinud selline vangerdus?



«Pigem ei pakutud neile selleks võimalust,» ütles läinud kolmapäeval volikogu esimeheks valitud Erki Saarman Reformierakonnast. Samal päeval umbusaldati senist keskerakondlasest volikogu juhti Toomas Pauri.



Homme seisab umbusaldushääletus ees linnapeal Anneli Viitkinil (SDE). Ta tõdes, et linna võimumängud on saanud alguse Toompealt ning oma pitseri panevad lähenevad riigikogu valimised. Maavanemate kohad on selles kontekstis alati väga hinnas olnud. Maavanema koht juba kuulus IRLile ning nüüd saavad nad ka linnapea koha. 



Kui pärast valimisi loobus senine linnavõim ühest abilinnapea kohast ehk oli linnapea ja kolm abilinnapead, siis uue liidu sünni järel on abilinnapäid taas neli. Kolm neist kohtadest peaks kuuluma Reformierakonnale, üks IRLile.



Saarman kinnitas, et koalitsioonileppe  järgi kuulub linnapea koht IRLile. «Maavanema kohale meil mingit õigust pole,» ütles ta. «Aga linnapea kohale ootame praegust maavanemat Ülo Tulikut, kuna ta teenis valimistel 525 valija toetushääle ja see näitab kogukonna suurt toetust.»



Volikogu seniste juhtide umbusaldamisel toodi põhjuseks volikogu materjalide puudulik ettevalmistamine, suutmatus läbi viia volikogu istungeid ning teadmatus volikogu istungite toimumisaegadest. Viitkinile heidetakse ette puudujääke eelarve menetlemise protsessis.



Viitkin tõdes, et süüdistused on otsitud. «Kogu see lugu on kahetsusväärne ning poleks uskunud, et sellised asjad Võrus võimalikud on,» nentis ta. «Nukraks teeb ühe koalitsioonipartei sõnamurdlik käitumine, mil probleemide ilmnemisel ei otsitud lahendust võimuliidu sees, vaid pöörduti kohe Reformierakonna poole.» Ametist lahkuvatele linnajuhtidele hüvitist ei maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles