Rahumägi: populaarse vene partei puudumine on suur pluss

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rahumägi
Jaanus Rahumägi Foto: Toomas Huik

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalvekomisjoni esimehe Jaanus Rahumäe sõnul on suur pluss, et Eestis ei ole tekkinud suure toetajaskonnaga radikaalset venelaste parteid.


Arvamusküsitlused näitavad, et alates eelmisest aastast on toetus Keskerakonnale püsinud mitte-eestlastest valijate seas üle 80 protsendi. Rahumäe hinnangul ei saa suurema osa venelastest valijate enda poole võitmist siiski pidada Keskerakonna teeneks Eesti riigile.

«Ma ei peaks seda teeneks Eesti riigile, sest see on Keskerakonna enda huvi, et tal oleks võimalikult suur toetajaskond. Pigem teeb vene rahvas oma toetusega teene Edgar Savisaarele,» ütles Reformierakonda kuuluv Rahumägi BNSile.

Tema sõnul tuleb venelastest aru saada, kuna Edgar Savisaar on ainus poliitiline figuur Eestis, kes on selgelt välja öelnud, et ta tahab venelaste toetust.

«Ja mulle tundub, et see on ainus võimalus Keskerakonnale, sest kui me vaatame, kui kõrge on eestlaste toetus Keskerakonnale täna, siis ta kipub olema sotsiaaldemokraatide ja roheliste vahel. Ega Keskerakonnal eksistentsi mõttes väga palju valikuid ei ole, kui mängida venelaste toetuse peale. Nad on täna mänginud ennast nurka ja peavad hoidma ennast sama joone peal. Vastasel korral nad hakkavad mängust välja vajuma,» tõdes Rahumägi.

Tema hinnangul ei ole teised Eesti erakonnad venelaste toetuse võitmise nimel midagi suurt ära teinud ega isegi üritanud seda teha. «Teiste erakondade üritus võita venelasi enda poole on seni olnud tugitoolisportlase üritus teha hea tulemus suusavõistlustel. Tegelikult pole keegi suuski alla pannud, trenni teinud, metsa läinud ega võistlustel isegi osalenud. Kõik on ainult rääkinud, kui kõvad mehed nad võivad olla. See on tegelik reaalsus,» lausus Rahumägi.

Rahumäe sõnul on Eestis elavad venelased tegelikult täiesti avatud ja nad ei ole nii monoliitne seltskond, nagu tunduda võib. «Nii nagu eestlased ei ole ühtsed oma arusaamades, tahtmistes, soovides ja visioonides, ei ole seda ka venelased. Venelased arvavad antud hetkel, et ülejäänud erakonnad ei salli neid. Tegelikult see nii ei ole, aga ükski teine partei ei ole pingutanud selle nimel, et see sõnum venelastele saata,» lausus ta.

Rahumägi nentis, et mingi osa venelastest toetab Keskerakonda mitte selle partei poliitika vaid esimehe Edgar Savisaare isiku pärast, kuid kindlast ei ole see oluline osa Keskerakonna toetajatest. «Vene inimese üldine psühholoogia on aastasadu olnud see, et kõige kõrgem ja kaugem isik on kõige suurem sõber, kes nende isiklikke probleeme lahendab. Aga mida targem on inimene ja mida rohkem ta käib koolis, seda rohkem ta tajub üldisi protsesse ja seda vähem on isikukultust,» sõnas ta.

Rahumäe sõnul on praegu raske hinnata, kas teistel erakondadel on mingit võimalust järgmistel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel murda Keskerakonna ainuvõimu Tallinnas, mis kestab juba teist valimisperioodi järjest.

«Sinna on veel kolm ja pool aastat minna. Selle ajaga võib igasuguseid asju juhtuda. Fakt on see, et niisama üleöö ei juhtu midagi. Ja fakt on ka see, et niikaua kui maksab ainult räige populism, siis on see väga keeruline. Ma julgen väita, et ülejäänud erakondadest ei suuda keegi ennast täna sellisesse alandavasse rolli panna ja nii räige populismi peale minna. Inimene läheb iseenda vastu, kui ta hakkab tegema sellist propagandat, mille puhul ta tegelikult teab, et tegemist on inimeste lollitamisega. Me ei lollita inimesi selleks, et nad oleksid rahul ja tuleksid hääletama. Mulle tundub, et teised erakonnad ei ole valmis endast lugupidamise põhjusel sellisesse mängu minema,» rääkis Rahumägi.

Ta nentis, et kui Eesti riigis läheks võim Keskerakonnale, tähendaks see olulist tagasilangust Vene kultuuri mõjusfääri. Rahumäe sõnul muutuks Eesti kultuurilises, majanduslikus ja riigiaparaadi suhtumise mõttes oluliselt bütsantlikumaks ja ida väärtusi arvestavamaks.

«See on täpselt samamoodi, nagu Ukraina uue presidendi Viktor Janukovitšiga, kes üritab olla niiöelda ühendaja. Aga oma olemuselt on ta vene üldist kultuuri toetav ja sissetoov president. Siin tulebki valikuid teha, millisena me tahame Eesti riiki näha. Kas tulevik peaks olema selline, nagu tahtis Lennart Meri, et me oleme üks osa Euroopast. Või me tahame hoopis sellist riiki, kus president oleks Arnold Rüütel, peaminister Edgar Savisaar ning väga paljud vene nimedega ja venemeelsed isikud oleksid võtmepositsioonidel. Siis see lihtsalt kujuneb niimoodi välja, et me vajume rohkem vene üldisesse kultuuri ja ida bütsantlikusse asjaajamisse,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles