Oslos torkavad silma kerjajad

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeeniast tulnud 19-aastane Arabella ja tema kaks eakaaslast kinnitasid, et nende meestel on siiski olemas ka töökohad.
Rumeeniast tulnud 19-aastane Arabella ja tema kaks eakaaslast kinnitasid, et nende meestel on siiski olemas ka töökohad. Foto: Liisa Tagel

Oslo tänavatel jääb silma tunduvalt enam kerjajaid kui Tallinnas ning nad võiks jaotada peamiselt kahte gruppi: mustlased ja kohalikud, kes rõhutavad oma kohalikkust ka plakatitega stiilis «olen töötu Norra mees, palun aidake mind». Politsei andmetel on kerjuste hulk tänavatel tegelikult vähenenud.

Möödunud suvel kerjas Norra pealinna tänavatel hinnanguliselt 600 inimest, sel suvel vähenes see arv aga üllatuslikult 300-le. Päästearmee andmetel annavad inimesed almuse lunijatele ka järjest vähem raha – möödunud suvel oli võimalik teenida 200 Norra krooni päevas, sel aastal jäi see summa aga 50–70 krooni vahele (kuni 8,5 eurot), sügisel võib teenistus olla veelgi väiksem.

Tänavu kevadel hakkas Punane Rist pakkuma kerjajatele voodikohti, pidades esialgu eelkõige silmas mustlasi, ent peagi selgus, et abivajajate hulk on palju suurem kui pakutud 60 kohta ja peavarju vajab arvatust oluliselt mitmekesisem seltskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles