Himaalaja ekspeditsioon: esimene katse ebaõnnestus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cho Oyu
Cho Oyu Foto: Himaalaja 2010 meeskond

Praeguseks võib ütelda, et esimene katse tippu teha on lõppenud ebaõnnestumisega. Alustasime täna hommikul teed I vahelaagrist teise poole, kuid kaugemale kui poolele teele II vahelaagrini me ei jõudnud.

Ilm pööras päris hulluks, lumesadu muutus nii tihedaks, et kohati ei näinud enam kaugemale kui kümmekond meetrit, ja me olime sunnitud tagasi keerama. I vahelaagris mingit pikka peatust me ei teinud, sest ilmaprognoosid ei luba lähipäeviks mitte midagi head. Seega otsustasime laskuda otse alla baaslaagrisse ja oodata siin ilma paranemist. Prognoosid näitavad, et peale 8. maid on oodata ilma paranemist ja seega me arvatavasti enne paaripäevast puhkust siit uuesti ülespoole ei liigu.

Mõistagi on kahju, et meie esimene tipukatse nii lühikeseks jäi, aga kõrgmägedes ilma vastu ei saa. Õieti pole sel hooajal päris head ilma ei siin ega ka teistel lähematel 8000ndestel olnudki. Inimesed, kes on siia kogunenud tippu tegema, on mõistagi häiritud, osal on juba 9. maiks tellitud baaslaagrisse jakid, kes nende varustuse alla alumisse baaslaagrisse toimetavad. See tähendab, et nende jaoks on selleaastane tipuüritus praeguse seisuga juba ette ebaõnnestunud. Meil on veel šanss, aga kui ka järgmine ilmaennustus ei päde, siis hakkab küsimärk tekkima Shisha Panga vallutuse suhtes.

Selleaastane Cho Oyu on nõudnud ka esimese ohvri. Paar päeva tagasi kaotas I ja II vahelaagri vahel, nn 1,5ndas laagris tõenäoliselt ootamatu terviserikke tagajärjel oma elu üks Venemaalt pärit mägironija. Selline on paraku mägironimise reaalsus. Meie ekspeditsiooni liikmete tervis on väga hea, keegi millegi üle ei kurda. Jääme taas baaslaagrisse sunnitud puhkusepäevi veetma.

Postimees.ee kajastab Himaalaja ekspeditsiooni olulisemaid hetki!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles