Maaülikooli veinikatse tõotab head kvaliteeti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti maaülikooli aiandusprofessor Kadri Karp ja MTÜ Veinimaailm juht Jaanus Lajal näitavad ühise töö vilju: kvaliteetveinid otse Eesti istandusest.
Eesti maaülikooli aiandusprofessor Kadri Karp ja MTÜ Veinimaailm juht Jaanus Lajal näitavad ühise töö vilju: kvaliteetveinid otse Eesti istandusest. Foto: Kristjan Teedema

Juba kümme aastat Rõhu katseaias viinapuude kasvatamist katsetanud maaülikooli aiandusprofessor Kadri Karp kinnitab, et kvaliteetse veiniviinamarja kasvatamine on Eesti kliimas täiesti võimalik.

Mõistagi ei kasva siin maailmas tuntud viinapuusordid, nagu «Cabernet», «Temp­ra­nil­lo» või teised. Küll on aga väga häid veiniomadusi näidanud meie koduaedades tuntud sordid, nagu Läti päritolu «Zilga» või Venemaal aretatud «Ha­sanski slad­ki».

Proovid näitavad, et meie kliimas kasvanud marjadest tehtud vein sisaldab võrreldes tuntud veinimaade veiniga märksa rohkem tervisele kasulikke bioaktiivseid aineid. Siinseid veine mekkinud väliseksperte on üllatanud ka nende rikkalik maitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles