Mart Laanemäe: tehnoloogia ja diplomaatia

, suursaadik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laanemäe
suursaadik
Mart Laanemäe suursaadik Foto: Erakogu

Vanasti olid diplomaadid need, kes rääkisid läbi oma ülemuste kohtumiste päevakorra. Tänapäeval jääb diplomaadi rolliks püüda esimesena teada saada, mis on päevakorras, sest päevakorra otsustavad teised, eelkõige avalik arvamus. Diplomaat, kes tahab mõjutada päevakorda, peab seda tegema kaudselt sotsiaalmeedia mõjutamise läbi.

Diplomaadi põhiülesanne on eesmärkide saavutamine läbirääkimiste abiga. Edukas läbirääkija oskab omandada, töödelda ja edastada läbirääkimisteks vajalikku informatsiooni ja seetõttu on diplomaatiat otseselt mõjutanud kõik tehnoloogilised arengud, mis mõjutavad informatsiooni kättesaadavust, analüüsi ja edastamist.

Teadmised diplomaatia arengust viimaste aastatuhandete jooksul on meile teada tänu tehnoloogiale, tänu tekstidele, mida on talletatud erinevatele andmekandjatele. Nii on säilinud Egiptuse ja teiste riikide kirjavahetus, mida talletati babüloonia keeles kiilkirjas savitahvlitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles