Väike kasv ja väike hinnatõus

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Postimehe küsitletud majandusanalüütikud ootavad algavalt aastalt tagasihoidlikku majanduskasvu ja väikest hinnatõusu. Käsikäes palgatõusuga peaks see alanud aastal elatustaset parandama.

Analüütikud prognoosivad, et Eesti majandus kasvab 2,7 protsenti, keskmine brutopalk ületab tuhande euro piiri ja inflatsiooniks kujuneb 2,2 protsenti. Naftahinna langus­trendi iseloomustab prognoositabelis bensiinihinna püsimine praegusel tasemel. Euribori kasvus on aga analüütikud optimistlikumad kui näiteks Eesti Pank. Oma osa võib selles olla ka kommertspankade kasuminäljal, mida kasvav intressimäär leevendaks.

Tähelepanuväärne on see, et esimest korda üle mitme aasta ei kordu analüütikute kommentaarides refräänina kriisi süvenemise või taaspuhkemise oht. Euroopa majandust mitu aastat räsinud võla- ja panganduskriis näib olevat edukalt tagaplaanile surutud. Esiplaanil on lootus, et maailmajao majandus taastub ja koos sellega saab hoogu ka kohalik eksport. See omakorda peaks tooma nii maksutulu riigikassasse kui ka kasumeid ettevõtjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles