Valio tõi Itaalia Eestisse

, majandustoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio Eesti tegevjuhi Maido Solovjovi sõnul pidasid nad vajalikuks juust lõpuni Eestis väärindada. Uues laos küpsevad sajad üle 30 kilo kaaluvad Forte juustu kerad 10–20 kuud.
Valio Eesti tegevjuhi Maido Solovjovi sõnul pidasid nad vajalikuks juust lõpuni Eestis väärindada. Uues laos küpsevad sajad üle 30 kilo kaaluvad Forte juustu kerad 10–20 kuud. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi parmesanilaadset kõva juustu on Võru juustutehases toodetud juba 12 aastat, on viimase paari kuu jooksul esimest korda osa Forte brändi all müüdavast juustust saanud valmida algusest lõpuni Eestis. Seni veeti juust küpsema Itaaliasse Parma linna juustukeldrisse, kuid nüüdseks on müügimahud ka siin piirkonnas muutunud piisavalt suureks, nii et mõistlikum on osa juustust lõpuni siin väärindada.

Parmesanilaadse juustu tootmine sai Võrus teoks tänu Saviola itaallastest tehaseomanikele, kes ostsid Võru juustutehase 2001. aastal ja müüsid 2003. aastal maha.

Paari aasta jooksul muretsesid nad Itaaliast sisseseade ja panid püsti Itaalia juustu tootmise. Alates 2004. aastast on juustutehas Valio oma. Kuna tegemist on pika traditsiooni ja väga kindla tootmismenetlusega, poleks Valio ekspordidirektori Elar Olliku sõnul ilma itaallasteta seda siin toota suudetud. Sellist tootmist ei ole  kusagil Põhjamaades, esimesed tehased on Leedus ja Poolas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles