Tallinna Kunstihoones avatakse 100 osalejaga näitus

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse üks eestvedaja Liivi Soova.
Näituse üks eestvedaja Liivi Soova. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Alates 28. juunist on Tallinna Kunstihoones avatud näitus «ornaMENTAALNE», mille eestvedajaks on Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit.

Näituse eesmärk on tuua esile ornamendi mitmesuguseid tähendustasandeid – ornamentaalsust kunstis ja märkide tähendust käsitöös, tekitada intriige ja vastandusi, aga ka võimalust valdkondadevaheliseks üksteisemõistmiseks.

Näituse ühe eestvedaja Liivi Soova sõnul on käsitöömeistrite ja kunstnike ühisnäituse korraldamise idee olnud Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juhatuses kõneaineks juba mitmeid aastaid.

«Näituse teokssaamiseni on viinud justkui kaks rada. Ühes teeotsas seisab meie suur eeskuju Anu Raud ja kõik need kunstnikud ning loomeinimesed, kelle jaoks on oluline toetada rahvuslike käsitöötraditsioonide edasikestmist ja kes on seda edasi andnud oma loengutel, mentorprogrammides või tootearendusseminaridel,» märgib Soova.

«Teine tee juhatab meid rahvusvaheliste organisatsioonideni, mille liikmed oleme ja kus koostöö  käsitöömeistrite ning erinevate valdkondade professionaalsete  kunstnike vahel ja sellest sündinud ühisnäitused on tavapärased.»

Korraldajate sõnul on selle näituse võtmeks kujundus, mille autorid on olnud kaasatud näituse tegemise protsessi algusest peale, nad on kaasamõtlejad ja võrdväärne osa meeskonnast. Lõpptulemusel välja joonistunud kujundusmuster on selleks liimiks, mis seob pealtnäha sobimatuid osi tervikuks, tekitades küsimusi ja ärgitades neile vastama.

Näitusest võtab osa rohkem kui sada käsitöömeistrit ja kunstnikku, et oma loominguga rääkida ornamentaalsusest kunstis ja märkide tähendusest käsitöös.

Tallinna Kunstihoonesse saab näitust külastama minna kuni 27. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles