Venemaa ei luba ELi vaatlejaid mässuliste juurde

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president tutvustamas kokkulepet, mille ta esmaspäeval sõlmis oma Vene kolleegi Dmitri Medvedeviga.
Prantsusmaa president tutvustamas kokkulepet, mille ta esmaspäeval sõlmis oma Vene kolleegi Dmitri Medvedeviga. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa teatas täna vastupidiselt varem väidetule, et Gruusiasse saadetavatel Euroopa Liidu vaatlejatel ei ole õigust siseneda Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse.

ELi vaatlejate lubamise mässuliste aladele välistas välisminister Sergei Lavrov, kelle arusaam näib olevat vastuolus sellel nädalal uut rahuplaani esitlenud Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy varasemate kinnitustega, vahendas AFP. Euroopa Liit loodab saata Gruusiasse kokku ligi paarsada vaatlejat.

Lavrov süüdistas avalikkuse eksitamises siiski hoopis Gruusia presidenti Mihheil Saakašvilit, kes ei olevat rääkinud hiljem sellest, milles tegelikult kokku lepiti. «Vaatlejad paigutatakse ainult Lõuna-Osseetia ja Abhaasia ümber ning mitte nende vabariikide sisse,» rõhutas Lavrov.ÜRO ja OSCE mandaatidele peavad aga tema sõnul nüüd nõusoleku andma separatistide valitsused, vahendas Interfax.

Venemaa teatas eile ka sellest, et saadab separatistidele toeks oma regulaarsed armeeüksused – kummassegi vabariiki ligi 3800 meest, kes asendavad praegu seal viibivaid «rahuvalvajaid».

Moskva on samas lubanud tõmmata oma väed kuu jooksul välja Gruusiasse omaalgatuslikult loodud puhvertsoonidest ning jätta juba nädala jooksul maha strateegilised punktid Senaki-Phothi kontrolljoonel, mida kinnitas Interfaxi andmetel täna taas ka Lavrov.

Gruusia siseministeeriumi pressiesindaja Šota Utiašvili sõnul pole täna hommikul veel mingeid märke Vene vägede lahkumisest täheldatud. Teine kõrge ametnik aga teatas, et eilne uudis ühe küla mahajätmisest Abhaasia naabruses osutus samuti valeks.

«Me avaldasime eile ebaõiget informatsiooni venelaste väljatõmbamisest Ganmuhhuri külas. Tegelikult lahkusid sealt vaid Abhaasia miilitsaüksused,» ütles täna Gruusia julgeolekunõukogu juht Aleksandr Lomaia.

Gruusia siseministeerium teatas täna ka verisest intsidendist ühes kontrollpunktis Lõuna-Osseetia puhvertsooni juures, kus valvavad Vene sõdurid tulistasid täna hommikul väidetavalt üht politseinikku. Viimane suri saadud haavadesse hiljem haiglas. Gorist põhja poole jääv Karaleti kontrollpost asub maanteel, mis viib Tshinvalisse.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles