SMITi töötaja: riigikontrollile tehti Potjomkinit (3)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Server.
Server. Foto: Reuters / Scanpix

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus ehk SMIT on avalikult üsna vähetuntud, ent riigi tasandil ülioluline asutus, sest kontrollib kõike, mis seostub Eesti sisejulgeoleku IT-lahendustega. ETV saade «Pealtnägija» tõi avalikkuse ette mitu selle asutusega seotud skandaalset episoodi. Postimehe käsutuses on samuti materjalid, mis asutusele kõige paremat valgust ei heida.

Nimelt saatis üks SMITi töötaja 2013. aasta 28. oktoobril asutuse juhile Merle Künkale kirja, milles kirjeldas asutuses valitsevaid probleeme. Eriti kõnekas on üks lõik, milles tavainimesele mõistmatu tehnikajutu sees on öeldud, et tegelikult seisab SMITis suur osa hirmkallist tehnikast jõude. «Blade-serverid on täna sisestatud politseiameti peaserveriruumis paiknevatesse korpustesse, kuid ei ole tegelikult kasutusele võetud – see, mida tehti, oli «Potjomkin» riigikontrolli lollitamiseks,» märkis töötaja kirjas ning lisas, et mitu serverit oli seisnud poolteist aastat niisama. Hiljem mainib ta, et tulemas on veel üks audit, mis on samuti plaanis «ära lollitada potjomkinlusega».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles