Kreitzberg esitati Tallinna Ülikooli rektori kandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kreitzberg.
Peeter Kreitzberg. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli õigusakadeemia esitas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) aseesimehe, parlamendi kultuurikomisjoni juhtiva Peeter Kreitzbergi Tallinna Ülikooli rektori kandidaadiks.

Kreitzberg ütles BNSile, et rektori kandidaadiks esitamine tuli talle ootamatult. «Ei oska praegu seda kuidagi kommenteerida, see on mulle endalegi värske uudis,» lausus ta ja lisas, et peab võimalikku kandideerimist uue aasta alguses veel põhjalikult kaaluma.

Kreitzberg ei osanud veel öelda, kuidas võimalik rektoriks kandideerimine võiks mõjutada tema osalemist 6. märtsil toimuvatel riigikogu valimistel, kus ta peaks kandideerima SDE esinumbrina Mustamäe ja Nõmme valimisringkonnas.

Lisaks Kreitzbergile on riigiteaduste instituut ametlikult kinnitamata andmetel rektori kandidaadiks seadnud võrdleva halduspoliitika professor Anu Tootsi ning matemaatika ja loodusteaduste instituut oma direktori, professor Tiit Landi.

Tallinna Ülikool valib uue rektori järgmise aasta veebruaris, kuna praegu sel kohal töötava Rein Raua ametiaeg saab täis. Vastavalt põhikirjale saavad rektori kandidaate esitada ülikooli instituutide, kolledžite, üliõpilaskonna ja akadeemilise raamatukogu otsustuskogud, ühiselt vähemalt kümme senati liiget ja ametisolev rektor. Kandidaat peab olema valitud professori ametikohale.

Tallinna Ülikooli rektori kandidaate saab esitada 14. jaanuarini. Rektori valib 14. veebruaril salajasel hääletusel valimiskogu, kuhu kuuluvad ülikooli senati liikmed, professorid ja juhtivteadurid, kuratooriumi liikmed ning üliõpilaskonna volikogu poolt valitud tudengite esindajad.

Rektori valimistel osutub valituks kandidaat, kelle poolt hääletab üle poole valimiskogu liikmeid. Kui ükski kandidaat ei kogu vajalikke hääli, toimub samal päeval teine hääletamisvoor, kus kahe enam hääli saanud kandidaadi seast valitakse rektor valimiskogu istungil osalevate liikmete lihthäälteenamusega. Kui mitu kandidaati saavad võrdse arvu hääli, korraldatakse edasiminejate selgitamiseks lisahääletus. Kui teises hääletusvoorus saavad kandidaadid võrdse arvu poolthääli, osutub valituks kandidaat, kes sai esimeses voorus rohkem hääli.

Uue rektori ametiaeg algab tuleva aasta 15. mail ja kestab viis aastat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles