Andreas Kaju: kas vene valijate mobilisatsioon ebaõnnestus?

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike omavalitsuse valimised Tallinna Lasnamäe gümnaasiumis.
Kohalike omavalitsuse valimised Tallinna Lasnamäe gümnaasiumis. Foto: Liis Treimann

Andreas Kaju sõnul võib üheks madala valimisaktiivsuse põhjuseks olla ebaõnnestunud vene valija mobilisatsioon.

«Ühelt poolt on uuringud näidanud Keskerakonna edu, kuid kas vene valija reaalselt tuleb välja, kui nad mõistavad, et Savisaart enam pole?» arutles Andreas Kaju.

Kaju sõnul on valimisaktiivsus nii Lasnamäel kui ka mujal madal kuna oluline propagandakaart on sel korral Keskerakonna taskust puudu. «Alates 2007. aastast on Keskerakond mänginud Toompea ja linna vahelisele vastandusele, öeldes, et Toompeal on fašistid,» ütles Kaju ja lisas, et seekord on neil selle peale raskem mängida. «Nüüd nad on ise Toompeal.»

«Lisaks on vene valija nii või naa passiivsem kui eesti valija,» ütles Kaju. Tema sõnul on ka mujal nii, et vähemusrahvused ei tunne end ühiskonnas nii olulise osana ja jäetakse valimistele minemata. «Selles mõttes on siiani ju sellega väga hästi olnud,» ütles Kaju. 

Kuidas madal valimisaktiivsus võib tulemusi mõjutada, on kaju sõnul väga raske öelda. «Seda, kas Keskerakond saab ainuvõimu või mitte, oleneb suuresti sellest, kuidas läheb väikestel. Kui üks või kaks nimekirja jäävad alla künnise, siis võimendab see Keski edu,» ütles Kaju.

«Meie ei tea kuidas madal aktiivsus jaotub,» ütles Kaju. Teistpidi arutledes võib mõelda, et EKRE valija, kes on väga lojaalne, tuleb valima ja neil läheb hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles