Euroopa statistika: mullu vähenes liiklussurmade hulk enim Eestis (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Tiit Reinberg

Mullu kaotas Euroopa Liidu teedel elu 25 300 inimest, mida on aasta varasemaga võrreldes kaks protsenti vähem, teatas Euroopa Komisjoni täna avaldatud liiklusohutusstatistika. Kõige rohkem on liiklussurmade arv vähenenud Eestis. 

Lisaks surmajuhtumitele oli eelmisel aastal raskelt vigastatuid ligikaudu 135 000, nende hulgas oli suur osa jalakäijaid, jalg- ja mootorrattureid. Lisaks ohvritele mõjutavad liiklussurmad ja -vigastused ka ühiskonda tervikuna, hinnanguliselt on nende sotsiaal-majanduslik kulu (rehabilitatsioon, tervishoid, materiaalne kahju jne) 120 miljardit eurot aastas.

«Meie teedel kaotas eelmisel aastal elu 25 300 inimest ning väga paljud said vigastusi, mis mõjutavad nende igapäevast elu. Nende arvude taga on lood kannatustest ja valust. Liiklusohutus kuulub küll liikmesriikidega jagatud vastutusalasse, kuid leian, et EL saaks eurooplaste kaitseks teha palju rohkem,» ütles Euroopa transpordivolinik Violeta Bulc. Ta lisas, et komisjon tegeleb praegu mitme konkreetse meetme väljatöötamisega ja lähinädalatel on kavas need teatavaks teha. «Eesmärk on selge: päästa meie teedel rohkem elusid,» ütles Bulc. 

Ühe miljoni elaniku kohta oli surmaga lõppevaid liiklusõnnetusi keskmiselt 49, seega olid Euroopa teed 2017. aastal endiselt maailmas kõige ohutumad. Kõige paremad näitajad ELis olid 2017. aastal Rootsis (25 surmajuhtumit miljoni elaniku kohta), Ühendkuningriigis (27), Madalmaades (31) ja Taanis (32). Võrreldes 2016. aastaga suutsid liiklussurmade arvu kõige rohkem vähendada Eesti ja Sloveenia (vastavalt 32 protsenti ja 20 protsenti).

Samuti kitsenes 2017. aastal kõnealuse näitaja puhul liikmesriikidevaheline lõhe ning vaid kahes liikmesriigis (Rumeenias ja Bulgaarias) oli surmade arv miljoni elaniku kohta üle 80.

Euroopa Komisjoni sõnul on Eesti teinud liiklusohutuse näitajate parandamisel muljetavaldavaid edusamme. Kui veel 2016. aastal ületas liiklussurmade arv Eestis Euroopa Liidu keskmist, siis 2017. aastal vähenes see 36 surmajuhtumini miljoni elaniku kohta. See on kogu ELis paremuselt kuues tulemus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles