Linnavalitsus ei toeta õpilaste tasuta bussisõitu

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL tahab koolilastele võimaldada ühistranspordis tasuta sõitmist.
IRL tahab koolilastele võimaldada ühistranspordis tasuta sõitmist. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus ei toeta Isamaa ja Res Publica liidu (IRL) ideed võimaldada õpilastele ühistranspordis tasuta sõita, sest see võtaks linnaeelarvest 27,2 miljonit krooni ning niigi on õpilastele ette nähtud soodsam hind.

«Ka mina olen märganud, et koolivaheajal ummikud linnas kaovad ja seda saab ilmselt siduda sellega, et tavahommikul oma lapsi kooli sõidutavad lapsevanemad valivad koolivaheajal liiklemiseks rahulikuma aja,» märkis keskerakondlasest abilinnapea Jaanus Mutli oma vastuses linnavolinik Tarmo Kruusimäe arupärimisele.

Samas lausus ta, et ei toeta ettepanekut võimaldada kõikidele kooliõpilastele tasuta ühistransport. Tasuta sõidu võimaldamine õpilastele läheks linnale maksma 27,2 miljonit krooni aastas, mis moodustab ligikaudu kümme protsenti aastasest piletitulust, lisas abilinnapea.

Mutli märkis, et õpilasele mõeldud juuniorkaardi hind on praegu 36 protsenti täiskaardi hinnast. Naaberregioonides levinud praktika kohaselt pole see alla 50 protsendi, lisas ta.

Mutli tõi välja ka selle, et Tallinn on praeguseks tööle pannud neli koolibusside liini, kus noored piletit lunastama ei pea.

30 päeva õpilase kaart maksab praegu 100 krooni ning 90 päeva kaart 275 krooni.

IRL tegi keskerakondlikule linnavalitsusele oktoobri lõpul ettepaneku katsetada pilootprojekti korras kooliõpilaste tasuta bussisõitu, sest see vähendaks järsult linnas liiklust ning harjutaks noori ühistransporti kasutama.

Mutlile ettepaneku teinud ja ühtlasi arupärimise esitanud IRLi liige Kruusimäe märkis toona, et märkimisväärne osa tööpäeviti liiklejatest «lastevanemate sõite», kasvatades tänavate liikluskoormust ning suurendades õhusaastet.

«Usun, et kui ühistransport oleks õpilastele tasuta, jääks enamik «lastevanemate sõitudest» tegemata, millest tulenevalt oleks liiklus oluliselt lahedam,» lausus ta. «Eraldi rõhutan, et tehes lastele ühistranspordiga reisimise võimalikult lihtsaks, aitab linn kaasa sellele, et isa-ema autoga sõidutaval lapsel tekiks ühistranspordi kasutamise harjumus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles