Abilinnapea: Viru küsib liiga suurt hüvitist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik visioon Viru hotelli juurdeehitusest.
Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik visioon Viru hotelli juurdeehitusest. Foto: Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul nõuab erafirma Viru Poja ehituskeelu eest liiga suurt hüvitist.

«Meie arvates on see natuke liiga suur,» lausus Aas pärast seda, kui Viru poega ehitada tahtnud Pontos Group oli tutvustanud linnale kahjude hindamise raportit.

«Kuna me saime selles dokumendi alles kätte, siis väga täpseid kommentaare ei tahaks ma selle raporti kohta veel anda,» märkis abilinnapea. «Me tutvume sellega, et kuidas need numbrid ikkagi kokku saadi.»

Nii Aas kui ka Pontos ei soostunud täna teatama, kui suurt hüvitist kahjude hindamise raport välja pakub.

«See number on oluliselt suurem kui meie oleme seni hinnanud,» tõdes Aas. Ta lisas, et linn on ala detailplaneeringult Viru Poja kustutamise kompensatsiooni suurust hinnanud oluliselt väiksemaks kui 100 miljonit krooni.

Aas märkis, et endiselt otsitakse võimalust lahendada vaidlus sel teel, et erafirmale pakutakse mõnda krunti.

Postimees.ee on ka varem kirjutanud linnajuhtide ja erafirma soovide suurtest kääridest. Linn on nõus hüvitama saamata jäävat ehitusõigust, hotell tahab aga saada ka saamata jäävat tulu.

Mullu ütles Viru hotelli omanikfirma toonane esindaja Yrjö Vanhanen, et hüvitada tuleks saamata jääv tulu ning õiglane kompensatsioon oleks 300 miljonit krooni. Ta lisas samas, et aja jooksul see pidevalt suureneb.

Tänasel kohtumisel linnavalitsuses tutvustas Pontos Group-i tegevdirektor Kai Becker äsja valminud Viru Poja detailplaneeringu kehtetuks tunnistamisega kaasneva võimaliku kahju olemuse ja suuruse hindamise raportit.

Viru Poeg ehk 17-korruseline Viru hotelli juurdeehitus oli ette nähtud 1999. aastal kehtestatud detailplaneeringuga.

«Hoolimata sellest, et me pole saanud alustada detailplaneeringuga kehtestatud hotelli juurdeehitust ning seetõttu kahjusid kandnud, oleme valmis koostöös linnavalitsusega leidma lahenduse, mis rahuldaks nii linna kui ka meid,» sõnas Becker firma pressiteates.

Detailplaneeringu kehtetuks tunnistamisega kaasneva võimaliku kahju hindamise eksperthinnangu andis 2008. aasta oktoobri kuus sõltumatult tegutsevate kinnisvarafirmade globaalne ühendus Colliers International, mille 293 kontoris 61 riigis töötab 11 000 töötajat.

«Läbirääkimistel Tallinna linnavalitsusega jõudsime ühisele arusaamisele vajadusest objektiivsel ja neutraalsel ekspertiisil põhineva raporti järele,» märkis Becker. «Sellest lähtuvalt leidsime, et Colliers International on parim rahvusvaheline ekspert andmaks hinnangut detailplaneeringu kehtetuks tunnistamisega kaasneva võimaliku kahju olemuse ja suuruse kohta.»

Tema sõnul on Pontos Group omalt poolt välja töötanud ettepanekud kokkuleppe saavutamiseks Tallinna linnavalitsusega seoses Viru Poja detailplaneeringu kehtetuks tunnistamisega.

Tallinna volikogu kustutas suvel Viru Poja ala detailplaneeringult, kuid erafirma andis selle otsuse kohtusse. Kohtuvaidlus peaks algama järgmise aasta alguses.

 ARHIIV! Linnavalitsus kiidab heaks Viru Poja kustutamise planeeringult

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles