2011. aastal langes Afganistanis vähem sõdureid kui 2010. aastal

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mullu oli esimene kord viimase nelja aasta jooksul, kui Afganistanis langenud Ameerika ja teiste rahvusvaheliste koalitsioonijõudude maade sõdurite arv vähenes, kirjutab ajaleht USA Today.


Mullu langes USA Today kohaselt ühtekokku 545 koalitsioonisõdurit, tunamullu oli sama näitaja 699 (veebilehe icasualties.org andmeil on vastavad numbrid 566 ja 711, toim). Langenute arv oli järjepidevalt kasvanud alates 2005. aastast. Suurem osa ehk 405 möödunud aastal langenuist kandsid USA vormi. Ühe sõduri kaotas eelmisel aastal Afganistanis ka Eesti.

2014. aasta lõpuks peaksid koalitsiooniväed julgeolekuvastutuse üle andma Afganistani oma relvajõududele. Samas tahetakse jätta osa lääne üksusi siiski sinna edasi, kuid praeguseks pole veel paika pandud allesjäetava väekontingendi suurust.

«Me oleme väga optimistlikud selle osas, et uus tendents püsib,» ütles koalitsioonivägede kõneisik Saksa brigaadikindral Carsten Jacobson telefoniintervjuus lehele.

Mõttekoja RAND Corp. analüütik Seth Jones aga märkis, et langenud ameeriklaste arv pole eriti hea näitaja mässulistevastase võitluse edu mõõtmiseks, kuigi surmasaanute numbrid kindlasti mõjutavad avalikku arvamust kodumaal. «Võitlus käib afgaani rahva südamete ja meelte pärast,» lausus ta.

Uue väljakutsena on võitlus senisest tulipunktist Lõuna-Afganistanist nihkunud idaprovintsidesse. Talibani juhtkond leiab jätkuvalt varjupaika naaberriik Pakistani äärealadelt ning Ühendriikide läbisaamine Islamabadiga on viimase aasta jooksul pigem kehvemaks läinud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles