USA leht: NATO piirab sõdurite surmade kohta antavat infot

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani sõdurid julgeolekuvastutuse ülevõtmise tseremoonial Ghazni provintsis.
Afgaani sõdurid julgeolekuvastutuse ülevõtmise tseremoonial Ghazni provintsis. Foto: SCANPIX

NATO rahvusvahelised julgeolekuabijõud Afganistanis (ISAF) ei anna enam välja infot selle kohta, kui koalitsioonisõdur on langenud afgaani sõjaväelase või politseiniku käe läbi, kirjutab USA Today.


ISAFi uute reeglite kohaselt annab rahvusvaheline väejuhatus langenute kohta vaid piiratud infot, jättes detailide jagamise surmasaanu kodumaa hooleks, kirjutab Ühendriikide leht. Sellised reeglid kehtivad möödunud aasta teisest poolest.

Alates 2005. aastast on afgaani politseinikud ja sõjaväelased tapnud üle 50 ja 48 vigastanud vähemalt 48 koalitsioonisõdurit, näitavad andmed, mille USA Today kogus enne reeglite muutust. Mullu tapsid afgaani kolleegid vähemalt 13 ISAFis teenivat sõdurit.

Mõttekoja Center for Strategic and International Studies sõjandusanalüütik Anthony Cordesman märkis, et info selle kohta, kui Afganistani sõdurid või politseinikud tapavad USA sõdureid, on oluline seetõttu, et näitab, kas koalitsioonivägede 2014. aastaks Afganistanist välja toomise plaan on realistlik.

«Küsimus pole lihtsalt rünnatud ISAFi või USA sõdurite arvus. Tegelik küsimus on selles, kas see vägi (Afganistani armee ja politsei – toim) on valitsusele lojaalne?» selgitas Cordesman. «Pidevalt tuleb küsida: «Kas te kiirustasite võimatu kvantiteedieesmärgi püstitamisega tegelemata Afganistani julgeolekujõudude kvaliteediga?».»

Ühendriikide president Barack Obama on öelnud, et tahab kogu Afganistanis vastutuse julgeoleku eest kohalikele jõududele üle anda aastaks 2014. Selleks tegelevad NATO väed ka afgaani politseinike ja sõdurite väljaõppega.

Praeguse seisuga on Afganistanil ühtekokku 306 000 sõdurit ja politseinikku. Oktoobriks peaks see number kasvama 352 000-le. Ameerika Ühendriigid kulutasid ainuüksi mullu Afganistani julgeolekujõudude väljaõppele ja varustusele 11 miljardit dollarit.

Tänavu on afgaani julgeolekujõududes teeniva inimese käe läbi langenud vähemalt üks koalitsioonisõdur. USA Today andmeil oli selleks 8. jaanuaril langenud 20-aastane Ühendriikide sõdur Dustin P. Napier, kelle lasi maha Afganistani armee vormis mees.

ISAFi mulluse analüüsi kohaselt on rohkem kui kolmandikul juhtudest afgaani sõdurid või politseinikus koalitsioonivägesid rünnanud puhtalt lahingustressi tagajärjel. Vaid viiendikul juhtudest ründas afgaani mundrikandja oma lääne kolleege seetõttu, et teda oli selleks veennud või sundinud Talivan.

RAND Corp.-i Afganistani-eksperdi Seth Jonesi sõnul on aga imbumine valitsusvägede ridadesse mässuliste seas tavapärane taktika. «Üldiselt on see osa laiemast mässuliste tegevusest, mille hulka kuuluvad mõrvad, hirmutamine ja infiltreerumine,» sõnas ta. «Mässulised on teinud seda kümnendeid – tegelikult sajandeid – nii Afganistanis kui teistes sõdades.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles