Eesti korraldab kõrgetasemelise ÜRO Julgeolekunõukogu virtuaalistungi (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond).
Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond). Foto: Sander Ilvest

Homme, 22. juunil toimub Eesti juhtimisel ÜRO Julgeolekunõukogu kõrgetasemeline istung olukorrast Afganistanis. Kohtumist juhib välisminister Eva-Maria Liimets.

ÜRO Julgeolekunõukogul on vastutus vägivaldsete konfliktide ja sõja ennetuses. Eesti eesmärk Afganistani teema pealäbirääkijana nõukogus on aidata kaasa rahukõneluste õnnestumisele ja rahu tagamisele sõjajärgses Afganistanis.

«Istungi peamine eesmärk on ühise rahvusvahelise sõnumi saatmine vägivalla vähendamiseks, relvarahu saavutamiseks ning keskvalitsuse ja Talibani rahuläbirääkimiste jätkumise toetamine,» ütles välisminister Liimets. «Julgeolekuolukord ja humanitaartingimused Afganistanis kahjuks aina halvenevad, mistõttu peame tagama, et üldsuse tähelepanu püsib konflikti lahendamisel.»

Istungil antakse ülevaade Afganistani arengutest ning keskendutakse rahuprotsessi probleemidele ja võimalikele edasiliikumisviisidele. Eesti koos Norraga on ÜRO Julgeolekunõukogus Afganistani teema pealäbirääkijad. «Nõukogu teemahoidja rollis sel aastal toetame kindlalt ELi ja NATO ühtsust ning seisame ELi väärtuste eest, koordineerides korrapäraselt teiste liikmesriikidega oma seisukohti,» lisas Liimets.

Tegemist on esimese ÜRO aruteluga Afganistani teemal pärast liitlasvägede lahkumise algust. Välisministri sõnul on oluline saavutada kohe püsiv relvarahu ja jõuda poliitilise lahenduseni, mis kindlustaks seni tehtud edusammude säilimise, sealhulgas õigusriigi püsimise ja inimõiguste tagamise kõikidele Afganistani inimestele.

Nõukogu liikmetele annavad ülevaate viimase kolme kuu arengutest ÜRO peasekretäri eriesindaja Afganistani küsimustes ja UNAMA missiooni juht Deborah Lyons ning ÜRO narkootikumide ja kuritegevuse büroo tegevjuht Ghada Waly. Kodanikuühiskonna esindajana võtab sõna Afghan Women’s Network tegevjuht Mary Akrami.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles