Laanet: Eestil tuleb hoida Krimmi okupatsiooni küsimust päevakorras (2)

BNS
Copy
Kaitseminister Kalle Laanet.
Kaitseminister Kalle Laanet. Foto: Eero Vabamägi

Ukraina 30. iseseisvuspäeva pidustusi väisav kaitseminister Kalle Laanet rõhutas, et Eestil tuleb hoida Krimmi okupatsiooni küsimust jätkuvalt rahvusvahelises päevakorras.

Laanet viibib teisipäevani Kiievis, kus ta osaleb Ukraina 30. iseseisvuspäeva pidustustel ja sõjaväeparaadil, kohtub Ukraina kaitseministri Andrii Taraniga ning võtab sõna rahvusvahelisel Krimmi platvormi tippkohtumisel. Sõjaväeparaadil Kiievis osaleb ka Kirde maakaitseringkonna kaitseliitlaste koondrühm ning Eesti lippu paraadil kannab Kaitseväe vahipataljoni lipumeeskond.

«Eesti toetab Krimmi platvormi algatust ning soovib sellesse formaati aktiivselt panustada. Me peame hoidma Krimmi okupatsiooni küsimust pidevalt rahvusvaheliselt päevakorras, et see ei vajuks uute kriiside varju. Eesti toetab Ukrainat nii poliitiliste jõupingutustega kui ka kaitsealase abi ja tiheda praktilise kaitsekoostöö läbi,» ütles kaitseminister Kalle Laanet.

«Putini režiim püüab kinnistada Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist, kasutades selleks militariseerimise, poliitiliste oponentide neutraliseerimise, Krimmi poolsaare elanikkonna demograafilise koosseisu muutmise ja infosõja taktikat,» märkis kaitseminister.

Krimmi platvormi esimene tippkohtumine ja ametlik avamine toimus Kiievis esmaspäeval. Tegemist on Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi poolt läinud aasta sügisel algatatud rahvusvahelise formaadiga, mille eesmärk on saavutada Krimmi okupeerimise lõpetamine ja koondada kokku seda toetavad rahvusvahelised jõupingutused. Formaat on mõeldud rahvusvahelise kogukonna tähelepanu Krimmi jätkuval okupatsioonil hoidmiseks ja Krimmi de facto tagasitoomiseks Ukraina koosseisu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles