Kriisiaja võtmetegija Chemi-Pharm võtab suuna farmaatsia poole

Chemi-Pharm
Copy
Foto: Chemi-Pharm

Seoses koroonaviiruse pandeemia puhkemisega 2020. aasta kevadel, tekkis järsku olukord, mil kõik inimesed otsisid apteekidest ja internetist võimalust endale desinfitseerimisvahendeid soetada. Need, kes tolleks ajaks polnud Chemi-Pharmist midagi kuulnud, lootsid järsku üleöö nende tooteid kuskilt saada. Ettevõtte tegevjuhi Kristo Timbergi sõnul pole kriisiaeg olnud lihtne, kuid keeruline aeg on avanud neile nii mõnegi uue ukse.

Kristo Timberg
Kristo Timberg Foto: Chemi-Pharm

Covid-viiruse aeg on pannud kõik inimesed usinalt käsi ja pindu desinfitseerima ning tõenäoliselt on erinevad kätedesinfitseerijad hetkel igas apteegis müügiartikkel number üks. Kellele te varasemalt peamiselt suunatud olite ning kuidas läks nõnda kiirelt uue nõudlusega kohanemine?

Oleme ise ka nentinud, et kui mitte midagi muud, siis on praegune kriis õpetanud vähemalt kõiki õigesti käsi pesema. Oleme alati tahtnud oma koduturul kohalike inimeste jaoks olemas ja kättesaadavad olla ja läbi apteekide tõesti saab meie tooteid osta. Peamine sihtgrupp meie jaoks on siiski haiglad, raviasutused, hoolekande asutused. Desinfektsioonivahendid on küll üks väike osa meditsiinimaailmast, aga ilma nendeta on tänapäeval väga raske ette kujutada, et toimuksid operatsioonid või ka lihtsamad protseduurid. Seetõttu on ka meie missiooniks kujunenud inimelude päästmine, kuigi võibolla natukene nähtamatumas võtmes. Haiglasse sattudes eeldame, et saame sealt abi, mitte ei saa veel hullemat haigust või muret kaela puuduliku hügieeni tõttu.

Kriisi algusega kasvas nõudlus desinfektsioonivahendite järele üle maailma tohutult ja ega kohanemiseks väga palju aega ei antud kellelegi. Üleöö tuli lahendada kõik tootmisega, tarneahelaga ja toorainetega seotud probleemid. Mõne kuuga kolmekordistasime oma tootmismahud, aga siis pidime võtma väga strateegilise positsiooni ja väga täpselt haldama kellele kui palju toodangut saame saata. Töötasime igapäevaselt väga tihedalt kõigi haiglatega, jälgisime nende laovarusid ning andsime endast parima, et meditsiinisüsteem saaks raskel ajal turvaliselt edasi toimida. Meie jaoks oli 2020 aasta esimene pool väga pingeline, aga samas olime kogu meeskonnaga tänulikud, et saime selles võitluses osaleda ja oma panuse anda.

Milleks on vaja nii palju erinevaid desinfitseerijaid - geelid, vedelikud, spreid, pindadele, kätele, nahale?

Alustame sellest, et antiseptikumid on mõeldud käte ja laiemalt naha ehk eluspindade desinfitseerimiseks, õigemini öeldes antiseptikaks. Desinfektandid on mõeldud elutute pindade ja instrumentide desinfektsiooniks.

Käte antiseptikumid on kas vedelad või geeljad ning eelistus tuleb enamasti harjumusest ning vilumusest. Kirurgid kasutavad üldjuhul vedelaid antiseptikume, kuna need kuivavad nahal kiiremini ja võimaldavad kiirelt tööga pihta hakata.

Kodukasutuses ning avaliku ruumi antiseptikajaamades soovitame kasutada geeljat antiseptikumi, näiteks Chemisept Hand Des’i või Aloe Skinsept’i. Geeljas toode ei pritsi ning kuivab kätel kauem. Miks see on hea – sellepärast, et kodukasutajal, kes ei ole nii vilunud õige kätehõõrde tehnika läbiviimsel, on rohkem aega hõõruda toodet kätel laiali.

Foto: Chemi-Pharm

Erinevad on ka antiseptikumides kasutatavad niisutuskomponendid, levinumad nendest on glütseriin ja pantenool. Taaskord – turul on ka tooteid, mis ei sisalda üldse niistuskomponente, selliseid tuleks vältida. Kuna alkoholil on nahka kuivatav toime, siis kindlasti peab tootes sisalduma komponent, mis nahka niisutab.

Ja veel – käteantiseptikumi ei tohiks kätele pihustada. Miks? – esiteks pihustamisel lenduvad osakesed satuvad hingamisteedesse ning võivad põhjustada ärritusi. Teiseks: pihustamisel ei ole võimalik kontrollida välja paisatavat toote kogust ning hulka, mis peale pihustamist päriselt kätele jääb. WHO soovituste järgi on hügieeniliseks käte antiseptikaks vaja 3ml toodet ning käed peaksid olema antiseptikumiga kaetud minimaalselt 30 sekundit, et tagada bakteridsiidne ja virutsiidne toime. Inimkeeli öeldes, et toode suudaks hävitada kätel olevad bakterid ja viirused. Pihustades on aga väga raske tagada, et käed oleksid tootega üleni kaetud 30 sekundi vältel.

Sama kehtib ka pindade puhul: ka seal ei soovita me pihustada desinfektanti otse pinnale, vaid hoopis mikrokiudlapile ning seejärel märja lapiga pinda pühkida. Loogika on sama – pind peab jääma nähtavalt märjaks 30 sekundiks, et desovahend saaks oma töö korralikult tehtud. Teiseks, pihustamisel lenduvad osad satuvad hingamisteedesse ning võivad põhjustada ärritust, eriti pikaajalisel kasutamisel.

Kas pindadele mõeldud desinfektsioonivahendit tohib kasutada ka kätel? Meie ei soovita. Pindadele mõeldud vahendid ei sisalda naha kaitse- ega niisutuskomponente, mistõttu kuivatavad need nahka ning tulemuseks on ketendav ja punetav käenahk. Kindlasti ei tohi käte antiseptikaks kasutada kontsentraadi vormis desinfektante, kuna need võivad lahjendamata olla söövitavad.

Kriisiaeg on andnud võimaluse ettevõttele end laiemale üldsusele tutvustada nii, et iga inimene teab Chemi-Pharmi. Seisime ju kõik 2020. aasta märtsis ja ootasime pikisilmi võimalust mõni desinfitseerija endale osta. Kas saavutatud tuntus on pannud mõtlema ka uute tooteliinide või arenduste peale?

2020 aastal võibolla muutusime ühiskonnas nähtavamaks tõesti. Parem nähtavus on andnud võimaluse rohkem tutvustada, kes me oleme ja miks me oleme ja selgitada võibolla veidi kõlavama häälega kuidas peaks käsi puhastama ning mis tooted selleks kõige paremini sobivad. Paraku ei ole nii, et kõik, kus piiritus sees, on kohe sama efektiivne. Ühe osana enda väärtuspakkumisest näemegi mitte tooteid, vaid just võimalust tõsta teadlikkust, et kuidas ja mis vahenditega õigesti näiteks käte antiseptikat teha.

Selle kõige kõrval ei ole arendustegevused meil kunagi tegelikult seiskunud. Ka kriisi ajal mõtlesime aktiivselt sellele, mis saab edasi ja keda meil selleks meeskonda juurde vaja on. Oleme viimase pooleteise aasta jooksul oluliselt suurendanud oma tootmisvõimekust, aga oleme ka täiesti uute valdkondade juurde liikunud.

Hetkel oleme projekteerimas tootmishoonele 2 korda olemasolevast suuremat laiendust, kuhu on planeeritud ka kõrgel tasemel puhasruumide tehnoloogial põhinev ravimitööstus.

Foto: Chemi-Pharm

Viimane lisand tootevalikus on ninasprei BioBlock, mis jõudis teieni otse teadlaste kaudu. Kas tulevikus võib leida Chemi-Pharmi toodete seast veel nõnda erilisi uudistooteid?

Usun, et enamik on vähemalt kuulnud uudsest SARS-CoV-2 vastaseid antikehasid sisaldavast ninaspreist nimega Bioblock. See oli ja on üks ülipõnev projekt, mille saamisloost on meil rõõm olnud osa saada - seda eriti nii olulisel ajal ja nii kiires tempos. Teadlaste ja ülikoolidega oleme koostööd teinud koguaeg. Ka praegu on mitmeid uusi projekte käimas, millega varsti plaanime välja tulla. Näiteks üks neist võiks oluliselt vähendada vajadust antibiootikumide kasutamise järele.

Pikemas perspektiivis on meil plaanis liikuda üha enam farmaatsia valdkonna poole.

Koduleht: chemi-pharm.com

Kirjutage meile: chemi-pharm@chemi-pharm.com

Infot toodete ja kampaaniate kohta saate: FB @chemipharmeesti

Tooteid saab osta: pood.chemi-pharm.com

Copy
Tagasi üles